Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Защо хората имат различен цвят на кожата?

Защо хората имат различен цвят на кожата?

Аз детето | 2022-01-18

Защо хората имат различен цвят на кожата?

Огледайте се или по-скоро огледайте за минутка хората около вас. В квартала, когато излизате навън, другите деца в училище. Забелязвате ли нещо? Нещо в хората, което е различно и в същото време еднакво. Точно така – цветът на кожата. Много любопитни деца са си задавали въпроса защо хората имат различен цвят на кожата, след като тя е една и съща за всеки човек – с едни и същи съставни слоеве, клетки и изпълнява една и съща функция. Ако и вие сте от тези любопитни деца и ви е интересно да разберете, то четете по-надолу.

Първо трябва да знаете, че хората, които живеят в различни части на света, често имат различен цвят на кожата заради условията. Така например хората, които живеят в тропиците обикновено имат по-тъмна кожа, отколкото тези, които живеят на по-студен климат. Може и да не ви се вярва, но хората още от древни времена са забелязали този факт и са се питали защо е така. С течение на времето, след изследвания на не един и двама учени, които си поставяли за цел да изучат човешкото тяло, разбрали, че цветът на кожата, който всички ние имаме днес се дължи на гени, които са се предавали от родители на деца през много поколения. Тези гени са се променяли в следствие на природните условия и ултравиолетовите лъчи на Слънцето. По-точно казано – цветът на кожата ви се определя от количеството меланин в нея. Меланинът е тъмнокафяв или черен пигмент, произвеждан от специални клетки, наричащи се меланоцити. Меланин имаме не само ние, но и растенията и животните. Именно той е причината за цвета не само на кожата ни, но и на косата и очите. Това вещество има една основна функция: да предпазва кожата от вредните ултравиолетови лъчи на Слънцето. Той е нещо като естествен слънцезащитен крем. Колкото повече меланин произвеждат клетките ви, толкова по-тъмна е кожата ви.

Сега вече се досещате защо обикновено хората, които живеят в страни с по-топъл климат имат и кожа с по-тъмен цвят. По същия начин, северните народи имат по-светла кожа, тъй като живеят в по-студен и съответно по-малко слънчев регион. В резултат на това организмът им не трябва да произвежда толкова много от специалното вещество. Освен това, по-светлият цвят кожа позволява повече слънчеви лъчи да проникват в нея. Защото както сигурно сте чували почти единственият начин тялото ни да получи така необходимия му витамин D е от слънцето. Човешкото тяло е така устроено, че винаги балансира всичко. По този начин, хората от по-топлите страни са почти през цялото време изложени на силни слънчеви лъчи и получават достатъчно от витамина, докато хората от по-студените имат нужда от повече, защото при тях слънцето не е така силно. Витамин D всъщност не се доставя от слънчевата светлина, но организмът ни го синтезира благодарение на нея.

Разбира се не само слънцето е причината за цвета на кожата. Например в някои северни крайбрежни райони като Аляска и Канада, ще забележите, че противно на това, което вече ви казахме, хората родени там са с по-тъмна кожа, отколкото се очаква. Това е така, защото те ядат много морска храна, която също е богата на витамин D и в резултат на това кожата им произвежда малко повече меланин. Естествено в днешния модерен свят и хора, които се местят от едно място на друго обяснява това как в една страна може да има хора с всякакъв цвят на кожата. Някои от тях не живеят от поколения в страната, в която са живеели роднините им и въпреки това имат по-тъмен или съответно по-светъл цвят, защото гените им са „запомнили“ колко точно меланин да произвеждат.

Вижте още:
Най-силната броня е кожата
Необичайни факти за човешкото тяло, които вероятно не знаете



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град