Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Необичайни факти за човешкото тяло, които вероятно не знаете

Необичайни факти за човешкото тяло, които вероятно не знаете

Аз детето | 2016-01-11

Необичайни факти за човешкото тяло, които вероятно не знаете

Хората често казват, че познават нещо „като дланта на ръката си“. С това искат да кажат, че познават пътя перфектно или пък знаят таблицата за умножение. Но всъщност дали познаваме чак толкова добре тялото си? Имаме за вас няколко интересни факта, които ще докажат обратното... Това разбира се, не е защото не се учим, а защото тялото ни е най-невероятното нещо съществуващо на света. А сега фактите.

Езикът

Никога не се плезете, освен ако не искате да ви познаят! ;-) Знаете ли, че освен пръстите ни, езикът ни също оставя своя уникален отпечатък, по който можем да бъдем разпознати.

Космите

Вашият домашен любимец не е единственият, който пуска косми в къщата. От хората падат около 600 000 микроскопични частици от косми и мъртва кожа на час.

Костите

Знаете ли, че възрастните имат по-малко кости от бебетата. Ние започваме живота си с 350 кости, но докато пораснем оставаме само с 206.

Стомахът

Знаете ли, че на всеки три до четири дни стомахът ни произвежда нова защитна обвивка около себе си? Това е така, защото киселините, които използва тялото ни, за да разгради храната в стомаха, разграждат малко и него.

Миризмите и носът

Носът ни може да не е чувствителен като този на кучетата и все пак може да запомни около 50 000 различни миризми.

Дълги черва

Тънките ни черва са около 4 пъти по-дълги от височината ни.

Бактерии

Това наистина ще ви стресне ;-)! Всеки милиметър от кожата ни е покрит с около 32 милиона бактерии, но за щастие, по-голямата част от тях са безвредни.

Кихане

Въздухът, който излиза, когато кихаме, се движи с около 100 километра в час! Това е още една добра причина да покриете устата и носа си докато кихате.

Пътуването на кръвта

Кръвта пътува доста дълго в тялото ни. Общата дължина на всички кръвоносни съдове е между 60 и 100 хиляди километра! А трудолюбивото ни сърце изпомпва около 2 000 литра кръв всеки ден.

Слюнка

За целия си живот средностатистическия човек произвежда около 25 000 литра слюнка – количество, достатъчно да напълни два басейна.

Косата

Доказано е, че блондините (хората, които имат естествено руса коса) имат повече от нея. Обикновено човек има около 100000-150000 косъма. Но при хората с руси коси те са около 146 000, а при хората с черни 110 000. Най-назад в класацията са хората с кафяви: те имат около 100 000, както и червенокосите.

Ноктите

Ако мислите, че ноктите на ръцете ви растат по-бързо от тези на краката – правилно си мислите. Ноктите, които са по-често навън растат по-бързо.

Мозъкът

Ако се взирате в огледалото на приглушена светлина за няколко минути, мозъкът ви ще се отегчи и ще започне да ви кара да виждате въображаеми чудовища.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град