любопитно

Начало | любопитно | Какво правят осите, когато намерят шарена хартия – гнездо като от дъгата!

Какво правят осите, когато намерят шарена хартия – гнездо като от дъгата!

Аз детето | 2016-11-12

Какво правят осите, когато намерят шарена хартия – гнездо като от дъгата!

Оси – почти никой човек в света не ги обича. За разлика от пчелите, те освен че не са никак дружелюбни, не правят и мед. Разбира се трябва да знаете, че те имат важна функция за опрашването на растенията и унищожаването на ред вредители. Тяхната лоша репутация идва и от това, че едно от основните им умения е да жилят. Никога не искаме да изпитвате ужилване от оса – то е болезнено и дори опасно. Но запомнете и още нещо от нас: не всички оси са лоши, някой са добри и си гледат работата, стига да не ги закачате. А някои от тях дори са истински художници! Не ни ли вярвате? Тогава четете!

Студентка по биология от Флоренция прави един страхотен експеримент с неочакван дори за нея ефект. Но първо нека ви кажем, че осите си строят гнезда и то не какви да е гнезда, а на няколко нива от дървесен материал, които чрез сдъвкване и слюнка превръщат в целулоза. Едно гнездо приютява в себе си хиляди насекоми и може да достигне размер на човешка глава. Както знаете, хартията също се прави от дървесен материал, така че въпросната студентка един ден решила да види какво ще стане, ако даде на осите цветна хартия и ефектът е повече от интересен. Насекомите си направили гнезда от цветна хартия, които приличат на извадени от дъгата.

И докато в това явление е намесена и човешка ръка, през 2012 година във Франция братовчедите на осите – пчелите са успели да направят син и зелен мед! И не, изобщо не си измисляме! Причината е, че нищо неподозиращите насекоми са използвали захар, събрана от разпилени бонбони от близкия парк.

Както много пъти сме ви казвали, за пореден път се убедихме, че животните са повече от невероятни и винаги намират с какво да ни изненадат.

Снимка: boredpanda.com

Вижте още:
Как пчелите правят мед?
Може ли пчела да ужили друга пчела?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град