любопитно

Начало | любопитно | „Читателска щафета“ за малки и големи палавници

„Читателска щафета“ за малки и големи палавници

Аз детето | 2016-10-13

„Читателска щафета“ за малки и големи палавници

Петото издание на националната кампания за насърчаване на четенето „Читателска щафета“ стартира на 26 септември 2016 г. Датата съвпада със 130-годишнината от рождението на един от най-популярните български детски писатели Ран Босилек. През 2016 г. се навършват и 90 години от публикуването на неговото „Патиланско царство“, затова кампанията ще премине под името „Читателска щафета 5: Патилански приключения“. Организатор на инициативата е фондация „Детски книги“ с финансовата подкрепа на програма „Регионален грант“ на VivacomFund и Български център за нестопанско право (БЦНП).

В рамките на „Читателска щафета 5“ всички деца на възраст от 6 до 13 години са поканени да прочетат между 26 септември 2016 г. и 7 януари 2017 г. най-малко три книги по избор от поредиците с истории за палавници и пакостници като Малкия Николà, Ужасния Хенри, Макси, Майлс и Найлс. След прочита на избраните четива, участниците трябва да изпратят по пощата попълнена форма за участие, подписана от родител, учител или библиотекар и да се включат в надпреварата за значки и награди.

Специално внимание в тазгодишната кампания е обърнато на начинаещите читатели от 6 до 8 години (включително), които по-трудно се справят с по-обемните книги. За тях организаторите са предложили книжките от поредицата „Малкият Николаà за най-малките“, като така се стремят да дадат равен шанс на неуверените читатели да си спечелят колекционерски значки. Целта на „Читателска щафета“ е развиване на грамотността на децата чрез възпитаване на любов към книгите. Заглавията, включени в селекцията на всяко издание, са подходящи и за привличане на интереса на нечетящите деца или пък на онези с обучителни трудности.

Кампанията е новаторски за България метод, въведен от фондация „Детски книги“ с вече изградена устойчивост. През предишните четири издания на щафетата над 2500 деца са прочели над 10 000 книги. Освен възпитаване на любов към четенето у децата, кампанията цели да подпомогне учителите и библиотекарите, като им предложи свежи идеи и работещ механизъм, чрез който книгата да стане част от живота на българските деца.

„Отдавна искахме да направим „Читателска щафета“ с пакостливи герои. А какво по-добро време за това от 2016 г., в която отбелязваме 130 години от рождението на Ран Босилек и 90 години от написването на „Патиланско царство“? Веднага подбрахме книгите, чрез които да покажем на българските читатели и съвременните патиланци“, споделя Валентина Стоева, председател на Съвета на фондация „Детски книги“.

По традиция организаторите са предвидили 500 специални колекционерски значки за първите 500 от най-запалените читатели – патиланци. Всички деца, изпратили форми за участие, ще се включат в томбола за големите награди – 2 таблета и 3 комплекта с книги.

„Читателска щафета 5“ ще продължи три месеца, през които ще покажем на децата, че четенето може да бъде истински завладяващо. Подготвили сме и няколко интересни съпътстващи конкурса, които ще стартират малко по-късно и ще предизвикат читателите да развихрят творческото си въображение“, допълва Лора Филипова, изпълнителен директор на фондацията.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град