любопитно

Начало | любопитно | Как се става писател разказа Юлия Спиридонова – Юлка

Как се става писател разказа Юлия Спиридонова – Юлка

Аз детето | 2016-11-27

Как се става писател разказа Юлия Спиридонова – Юлка

Над 25 специалисти, между които астроном, програмист, инженер, актьор, геолог, фармацевт и много други посрещнаха любопитни малчугани до 10 години, които искаха да разберат повече за тези интересни професии. Това се случи на „Детски базар на професиите“. Събитието се проведе за четвърта поредна година и е част от проекта „Гордея се с труда на моите родители“ на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН. В рамките на два дни, 25-ти и 26-ти ноември, децата имаха възможност да се запознаят отблизо с всяка една интересна професия и да научат неща от практиката под формата на интересни игри и въпроси към участниците. На най-голям интерес се радваше професията „писател“, която беше представена от Юлия Спиридонова – Юлка. Всеки е чувал за Юлка, нали? Не само много деца, но дори и възрастни са чели нейните книги, като „Тина и половина“, „Графиня Батори“ и много други. Юлка е един и от най-дългогодишните посланици на „Забавното четене“! Тя пише книги от вече 17 години, написала е повече от 15 книги, така че определено имаше много неща, които да разкаже на всички деца, решили да отделят почивния си ден, за да научат нещо ново и интересно.

Всеки знае, че за да станеш писател, трябва да имаш мъничко талант и да напишеш книга, която да се харесва на хората. Дали това обаче е достатъчно – съвсем не! Това разбраха и децата, които с интерес изслушаха всичко, което Юлия Спиридонова им разказа и показа. Знаете ли например, че до не толкова отдавна писателите не са съчинявали своите истории на компютри, а са вдъхвали своята магия на думите на пишеща машина или най-често на ръка? Точно затова и до днес издателите на книги наричат текста, който известните творци им изпращат „ръкопис“. Това научиха и децата, които посетиха „Детския базар на професиите“ и слушаха Юлка. Освен това тя им разказа, че доста от писателите всъщност пишат грозно, защото мисълта им тече много бързо и нямат време за краснопис. Затова често имали специално наети хора, наречени преписвачи, които преписвали ръкописите им с красив почерк, поне докато не се появили пишещите машини. Юлия Спиридонова разказа на всички любопитни бъдещи писатели и каква е ролята на редактора и издателя и колко важна е тя.

Да си писател е наистина хубаво, защото докато търсиш историята за новата си книга, можеш да правиш и нещо друго. Така например Джеф Кини, авторът на историите за любимият ни Дръндьо, освен да пише книги измисля и електронни игри. Юлка пък е сценарист на детски предавания и преводач на книги – още едно от интересните и неподозирани неща, които всички научихме.

След това разбира се последваха и множество въпроси за всичко свързано с книгите. Така Юлка продължи да разказва все по-интересни неща, както общо за писателите, така и сама за себе си и личния си опит, което успя да привлече дори още повече деца. Чели ли сте някога книгата за „Пипи Дългото чорапче“? Ако сте пропуснали, но искате да станете и вие един ден истински и известен писател, то определено трябва да поправите този пропуск. Това е книгата, която е вдъхновила и самата Юлка да започне да пише. Тя е различна и страхотна, интересна и макар да е минало известно време преди нашата любима авторка да се опита да пише, вдъхновението от Линдгрен се е запазило и много е помогнало.

Самата Юлия Спиридонова, както и ние, много се надяваме сред вас да има много желаещи да пишат детски книги, когато пораснат. Точно такъв въпрос беше зададен на писателката и от едно момиче: „Какво е най-важното за детските книги?“. Ето го и отговора, който всеки трябва да запомни:

„Детските книги трябва да са написани интересно и да имат красиви илюстрации. За целта е много важна и ролята на илюстратора. Той трябва да бъде внимателно подбран и най-вече да харесва историята, която сте написали. Само така може да се получи истинска магия и хармония между рисунките и книгата и те двете заедно да разказват историята по един вълшебен начин!“

На базара Юлия Спиридонова представи и най-новата си книга „Каква магия се крие в снега“, която представя много стара българска легенда и която спокойно може да бъде дадена като пример как се пишат детски книги. В нея се вплитат истории от съвремието с магия, която бива подсилена от красивите илюстрации, които несъмнено заплениха всички погледи. Това се доказва и от множеството въпроси, които последваха за самата книжка и огромния интерес на децата към нея.

Да си писател е много хубаво сподели Юлка накрая на срещата и пожела на всички, които мечтаят да станат точно такива никога да не се отказват, да търсят вдъхновението във всяка книга, която четат.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град