любопитно

Начало | любопитно | Марсианско меню: вижте какво ще ядат астронавтите, които отиват на мисия до Червената планета

Марсианско меню: вижте какво ще ядат астронавтите, които отиват на мисия до Червената планета

Аз детето | 2016-11-28

Марсианско меню: вижте какво ще ядат астронавтите, които отиват на мисия до Червената планета

Някога чудили ли сте се какво точно ядат астронавтите? Много хора смятат, че ядат някакъв прах или хапчета, които разтварят във вода. Нещото заприличва на гъста каша и има вкус на някои от най-любимите ни храни. Това обаче съвсем не е така, може би някога, при първите космически полети да е имало такова нещо, сега обаче всичко е съвсем по-различно. Оказва се, че хората, които летят в Космоса се хранят почти като в лавка и с доста апетитно изглеждащи блокчета, които ние оприличаваме и на вафли. Само вижте!

Както информира НАСА, за разлика от екипажите на МКС, които могат да избират от 200 варианта, астронавтското меню на кораба Orion ще бъде много по-еднообразно. Това ще е така, защото запасите на кораба няма да се допълват от Земята, тоест астронавтите ще трябва да вземат със себе си целия им необходим запас храна. Затова изхранването на екипажа на мисиите в дълбокия космос е уникално предизвикателство, с което учените на НАСА работят, за да се справят.

Учените са разработили различни хранителни блокчета, които астронавтите могат да ядат за закуска по време на техните космически мисии. Те са висококалорични с енергийна стойност 700-900 калории и ще бъдат с най-различни вкусове като червена боровинка или печени ядки. И няма да заемат много пространство за съхранение. За обяд и вечеря астронавтите на Orion ще могат да избират по-топла храна, подобна на тази, която ядат членовете на екипажа на МКС.

Но проектирането на хранително блокче за конкретен хранителен баланс за астронавтите и с повишена калорична плътност, а също така и да премине теста за вкус, не е лесна задача. „Няма в търговската мрежа такива блокчета в момента, които да отговарят на нашите нужди, така че ние трябва да разработим нещо, което да върши работа на екипажа, като се опитваме и да постигнем многогодишен срок на годност“ – обяснява Такия Сърмънс, учен по храните от Космическия център Джонсън на НАСА в Хюстън.

Докато учените продължават да усъвършенстват хранителните барове и разширяват разнообразието от възможности, НАСА разработват и регенеративни начини за хранене на екипажа на продължителни мисии, включително и по време на пътуването до Марс. Системата за производството на зеленчуци на Международната космическа станция ще помогне да се определи как ще се отглеждат редовно пресни зеленчуци в космоса – астронавтът Шейн Кимбро наскоро започна третото такова изследване на борда на орбиталната лаборатория. Учените също така търсят и опаковки на хранителните продукти, които да ги запазят годни за консумация в условия, при които има температурни колебания като на повърхността на Марс.

Първата мисия на кораба Orion с екипаж ще стартира най-рано през 2021 г. на върха на мощната ракета Space Launch System, която в момента е в процес на разработване. Полетът ще подготви почвата за бъдещите мисии до Луната, където НАСА ще усъвършенства технологиите и операциите, необходими за изпращане на астронавти до Марс.

Снимка: NASAКоментари
1 коментар

alidin alidin ismailov bliznakov, 8 г.,

Публикувано на 28.11.2016

iskam magicheska prachica

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град