любопитно

Начало | любопитно | Чудо: учени откриха стъпка на огромен динозавър

Чудо: учени откриха стъпка на огромен динозавър

Аз детето | 2016-10-04

Чудо: учени откриха стъпка на огромен динозавър

Всеки един от нас с увереност ходи по Земята и си мисли, че знае всичко за тази планета и че това, което вижда е всичко, което тя има да покаже или поне много хора са така. Това обаче никак не е вярно. Нашата планета все още крие много тайни и просто чака да ги намерим. Можем да направим своето най-велико и невероятно откритие дори в пустиня. За повече от нас пустините са огромни полета от пясък и пясък. Оказва се, че това не е съвсем така. Неведнъж сме ви доказвали, че в пустините живеят едни от най-уникалните растения и животни. Сега пък се оказва, че дори е имало динозаври...

Учените са открили една от най-големите динозавърски следи, по-дълга от метър и със ширина 77 сантиметра. Следата е открита в пустинята Гоби в Монголия. Откритието на следата е направено в края на август от съвместен екип от Университета Окаяма (Япония) и изследователи от Института по палеонтология и геология на монголската Академия на науките. Учените отбелязват, че динозавърски следи по-големи от 100 см са много рядка находка, а най-новото откритие дори показва ясен отпечатък на нокът.

Находката е намерена в геоложки пласт, датиран от края на периода креда отпреди около 70-90 милиона години. Това не е отпечатък, а фосилизирана следа от левия заден крак на титанозавър, род растителнояден динозавър с дълга шия, който вероятно е бил по-дълъг от 30 метра и 20 метра висок, според Шинобу Исигаки, професор от Университета Окаяма и водещ японския изследователски екип.

„Целият скелет на гигантския динозавър, който е оставил такъв солиден отпечатък все още предстои да се открие в Монголия“, отбеляза Исигаки. Масатеру Шибата, преподавател и изследовател от Университета в префектура Фукуи, заяви, че фосилизираните следи от стъпки са също толкова ценни като вкаменените кости.

„Отпечатъците са живи свидетелства за динозаврите“, разказва Шибата. „Има много информация, която може да бъде получена само от стъпките, включително формата на динозавърските крака, както и начините, по които те ходят“.

През 2014 г. в провинция Чубут в Аржентина бе изкопан скелетът на най-големия титанозавър открит досега. Дължината на тялото му достига до 40 метра и височина – 20 метра. Животното е тежало до 77 тона.

Снимка: japantimes.co.jp

Вижте още:
Най-смешно изглеждащите динозаври в света



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град