интересно

Начало | интересно | Интересни факти за хората

Интересни факти за хората

Аз детето | 2016-10-08

Интересни факти за хората

Човекът е удивително създание на природата. Всяка клетка от нашето тяло е част от вселената и няма нужда да казваме, че нашето тяло е много сложен механизъм, който учените изучават от много време и ще продължат да изучават и откриват още много удивителни неща. А вие добре ли познавате тялото си и възможностите му? Навярно не. Ако сте съгласни с това, тогава ви предлагаме да научите някои интересни факти за нас – хората.

Абсолютно всички деца се раждат със сини очи.
Малко по-късно, след няколко месеца, това се променя, избледнява. Ако сте със зелени, кафяви или сиви очи, то бъдете сигурно, че когато сте били малки бебета те са били като небето. За това е отговорен меланитът – кафявият пигмент, на който дължим не само цвета на очите си, но и на косата и кожата. По-високото съдържание на пигмента в ириса определя по-тъмния цвят на очите и обратното - хората със светли очи имат малко съдържание на меланин. При новородените бебета меланинът не е в достатъчни количества, за да оцвети очите, кожата и косата. Затова те имат в повечето случаи светла коса, сини очи и почти бяла кожа. Продукцията на меланин в тялото се дължи на излагането на ултравиолетова светлина и други фактори. През първата година от развитието на бебетата пигментът увеличава своите количества, което води до изменения в цвета на очите – от по-светли те стават по-тъмни. Той зависи естествено и от генетичните заложби и наследствеността, която пък се диктува от даденостите на родителите.

Мозъкът ни има феноменална сила
Можете ли да повярвате на това? След изследване проведено в университета в Кембридж е открито, че няма значение в какъв ред са подредени думите в един написан текст, ние ще можем да ги прочетем без затруднения. Стига първата и последната буква да са на правилното място. Останалите букви могат да бъдат разбъркани както си искат и това изобщо няма да ни затрудни в четенето. Всичко се състои в това, че човешкият мозък не чете всяка буква, а възприема думите в цялостта им. Ако не вярвате опитайте още сега:

"Зантее ли, че кгоато чтеете нисапаното, вжано е пръвтаа и поледсанта бквуа от дмаута да бдаът на мсятото си. Мжетое да рзбъракате мстеата на оастнаилте бвуки и все пак нпиасатноо ще прдъолажва да се чтее с лкоета. Твоа ивда да пкаоже, че вскичтоо твоа вемре, котео сте попрлеили в уилчище е нпразано, доасттънчо е блио да ви начуат да слгатае на мстяото им бутквие от наалчото и каря на вяска дмуа кяото пиеште. Приичнтаа е в нчиана по котйо виашят мъозк оработбва ирнфоцмаията. Ткаа уяспвате да преочттее нааписното джае кгаото нтио енда дмуа не е изиспана пвраинло."
В началото дори не забелязахте, че тексът е разбъркан нали?

Гъстотата на косата зависи от цвета
Блондинките със сигурност имат повече коса. Това е така, защото цветът на косата предопределя гъстотата ѝ и челното място е за хората с руси коси (разбира се, когато този цвят е естественият). Средно върху човешкия скалп има 100 хил. космени фоликули, всеки от които може да създаде до 20 косъма по време на човешкия живот. При блондинките броят на фоликулите е около 146 хил., при хората с черни коси – около 110 хил., а при кестенявите коси са 100 хил. фоликули. Червенокосите имат най-редки коси с около 86 хил. космени фоликули.

Мозъкът ни помни повече от 50000 хиляди различни миризми.

Колкото по-студено е в стаята, в която спите толкова по-вероятно е да имате кошмари. Така че съветваме ви да извадите най-топлото си е одеяло и да се завивате с него.

А вие знаете ли някои интересни факти? Споделете ги с нас в коментарите.

Протете още:
Най-невероятните училищни факти
Интересни факти за езиците
Чудни компютърни факти
 



Коментари
1 коментар

Марияна , ,

Публикувано на 03.12.2014

Въй!Наистина го прочетох!В началото дори не забелязах че е разбъркано!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град