интересно

Начало | интересно | Невероятно: дърво расте само и почти без вода в пустинята вече от 400 години

Невероятно: дърво расте само и почти без вода в пустинята вече от 400 години

Аз детето | 2016-10-18

Невероятно: дърво расте само и почти без вода в пустинята вече от 400 години

Шараят-ал-Хаят или Дървото на живота напълно е заслужило името си и е смятано за най-невероятното и единствено по рода си дърво на планетата Земя! То живее самичко в сърцето на пустинята Бахрейн, на около 10 км от Аскар.

Това, което прави 7-метровият Prosopis cineraria толкова необикновен е, че живее вече повече от 400 години в невъзможни условия – без очевиден източник на вода и друга растителност в района. Мистерията на неговите способности да живее са го превърнали в легенда. Повечето представители от рода Proposis се срещат в Америка. Proposis cineraria обаче могат да бъдат открити предимно в Азия. Тези дървета са известни с това, че могат да се адаптират особено добре към сухи пустини и да процъфтяват в безплодни условия. Дори при дъжд до 150 мм годишно. Те обаче имат дълбоки коренови системи, понякога до 50 метра, които могат да достигат до далечни подземни източници на вода.

Шараят-ал-Хаят е местна туристическа атракция, тъй като е единственото голямо дърво, растящо в района. Посещава се от 50 хиляди туристи всяка година и често е наранявано от хора, дълбаещи различни послания в кората му. Наскоро е поставена ограда, за да го предпазва от подобни вандалски прояви.

Снимка: pixabay.com

Вижте още:
Колко ли старо е това дърво?
Вековните дървета в България

Най-високото дърво в света



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град