интересно

Начало | интересно | Плодове, които едва ли сте опитвали

Плодове, които едва ли сте опитвали

Аз детето | 2016-09-05

Плодове, които едва ли сте опитвали

Може би сте от хората, които обичат плодовете и не могат да им се наситят. Да се опитате да си представите вкуса на тези екзотични плодове е като да си представите нов цвят. Това е колекция от някои плодове, които едва ли сте чували, а още по-малко вероятно е да сте опитвали.

Ягодово дърво

Макар ние да не бяхме чували за това растение, може би някои от вас са запознати с него. Има цели три вида, като в Европа е разпространен вида Арбутус. Среща се предимно в средиземноморските региони, Франция и Ирландия. Плодовете му са червени и дребни с груба повърхност. Не се ядат сурови, защото вкусът им е неприятен, но се използват за приготвянето на сладка и конфитюри.

Червена мирика

Прескачаме до Азия, където откриваме ягодовото дърво от вида мирика, известно още като китайско ягодово дърво. Логично е да предположим, че е най-разпространено в Китай, но се среща и в Тайван, Япония, Корея и Филипините. Плодовете му обикновено са червени, но могат да са и бели или лилави. Обвивката им е твърда, но вътрешността е много сладка. Ядат се пресни, но се и сушат, ферментират и правят на сладко. Дори наскоро известна марка комерсиализира сокът от червена мирика.

Пръстов лайм

Макар повечето от нас редовно да ядат цитрусови плодове, оказва се че доста голяма част от тях не са ни известни. Има над 100 различни вариации на цитрусови плодове и този лайм е една от тях. Той се среща в субтропичните дъждовни гори и сухите гори на Австралия, както и в Нов Южен Уелс. Плодът е с продълговата форма, от която идва и името му, и е дълъг около 10 см. Може да има различни цветове – жълт, зелен, кафяв, оранжев, червен или черен. Вътрешността му е подобна на тази на нар.

Ръката на Буда

Още един цитрусов плод, който вероятно малко от вас са виждали. Ръката на Буда идва от Индия и Китай и цъфти в бледолилаво. Плодът има дебела кора и малка сърцевина. Често се поднася в будистките храмове като символ на молещи се ръце. Реже се на тънки резени и се яде или се настъргва в храната, тъй като сърцевината му не е горчива като при повечето цитрусови плодове.

Дива къпина

Дивата къпина е кехлибарен плод, растящ в алпийската и арктическата тундра, както и в северните гори. Растението достига до 20-25см на височина, а плодовете му са меки и сочни къпини. Ако се ядат пресни, къпините имат много специфичен кисел вкус. Ако ги оставите да презреят, тогава вкусът им става по-сладък и мек. Дивите къпини често се правят на сладко или желе, а в някои скандинавски страни от тях се приготвя традиционен ликьор.

Фейхоа

Фейхоата е плодно дръвче, което расте в Бразилия, Уругвай, Колумбия и Северна Аржентина. Култивирано е и в Нова Зеландия, а в Австралия се отглежда като декоративно растение. Вътрешността на плода е подобна на тази при домата, като близо до кората става по-плътна и твърда. Фейхоата е много мек плод и може да бъде обелен с помощта на лъжица. Вкусът му наподобява комбинация между гуава, ягода и ананас.

Имбе

Този плод, известен още като Африкански мангостин е широко разпространен в тропическите части на Африка, от Кот д`Ивоар до Южна Африка. Вечнозеленото дърво дава малки оранжеви плодове с тънка кора, които достигат 2-3 см в диаметър. Имбето има приятен сладък вкус, но след него остава кисел привкус. Плодът обикновено се яде пресен, но може да се използва и за подправянето на вина и ликьори. Придобил е лоша слава с това, че цапа изключително много.

Хлебно дърво

Плодът на това дърво е най-големият дървесен плод и изненадващо е близък роднина на черницата. Расте в Южна и Югоизточна Азия и е националният плод на Бангладеш. Дървото е култивирано и в Южна Америка и Карибите и се среща дори в някои африкански страни. Плодът на хлебното дърво може да тежи 36кг. и да достигне 50 см. в диаметър. Вкусът му наподобява този на зелен банан и е богат на фибри.

Испански лайм

Испанският лайм е разпространен по тропиците, особено в Централна и Южна Америка и някои части на Африка. Плодът е зелен и има голяма ядлива сърцевина. Традиционно се лапа целия плод и сокът му се изсмуква. Вкусът му е като на обикновен лайм, само че по-кисел.

Розова ябълка

Известна още като восъчна ябълка, розовата ябълка е колекция от около 1100 вида, които се срещат в някои райони на Африка и Южна Азия. Повечето видове дават плод, но тук разглеждаме по-специално вида Syzygium samarangense, чийто плодове са розови, лилави или червени. Миришат и имат лек вкус на роза, откъдето идва и името им. Съдържат много вода, също като динята.

Шоколадова ябълка

Шоколадовата ябълка расте в Мексико и Колумбия. Дървото достига до 25м. височина и е изключително чувствително към студа. Плодовете му са зелени и с размерите на ябълка. Когато бъде откъсната, шоколадовата ябълка се сбръчква и става кафява. Сърцевината на плода е подобна по вкус и консистенция на шоколадов пудинг. Яде се пресен и често се използва като заместител на шоколада. Някои го ядат в комбинация с портокалов сок и бренди. Съдържа малко мазнини и много калций, фосфор, желязо, както и 4 пъти повече витамин C от портокала.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град