интересно

Начало | интересно | Необичайни празници по света

Необичайни празници по света

Аз детето | 2016-09-09

Хората обичат празниците и това отдавна е факт! Но няма и нищо чудно в тези наши чувства. Все пак на празниците почиваме, забавляваме се, намираме време да покажем обичта на близките и хората около нас, а често научаваме и интересни неща свързани с празника. Затова не е чудно, че освен традиционните празници като Коледа и Великден по света хората измислят още много. Има обаче такива, които доста ни учудват. Те са толкова необичайни и интересни. Знаете ли например, че само преди няколко дни на едно кътче от нашата планета хората честваха Денят на нинджата и беше обичайно там да се видят хора облечени като костенурките нинджа. Ако знаехме по-рано щяхме да ви кажем и заедно да си организираме едно приключение за нинджи. Накрая решихме да ви представим най-необичайните и готини празници по света, за да сме готови да ги отпразнуваме заедно с вас, когато дойде времето.

Ла Томатина, Испания



Един изключителен и интересен празник и най-вече доста необичаен. В края на август се състои най-голямата в света война с домати. В 10:00 часа сутринта първото събитие от Томатина започва. Много камиони докарват изобилие от домати в центъра на града, където се провежда фестивалът. Там има и още нещо много интересно: за да се даде старт на голямата битка с домати, някой смелчага трябва да се изкачи по двуетажен дървен стълб, покрит с мазнина, и да достигне пушен свински бут на върха на стълба. Това е почти невъзможно и никой не успява да достигне бута, но въпреки това боят с домати започва. След като започне, настава пълен хаос. Всеки се бие за себе си. Всички, които участват, трябва да носят защитни очила и ръкавици. Като допълнение участниците трябва да смачкват доматите, преди да ги хвърлят като предпазна мярка. Друго правило е, че никой няма право да хвърля нищо, което може да провокира някого и да възникнат сериозни скандали, като например стъклени бутилки. Въпреки, че е забранено хората да си късат дрехите, никой не спазва това и постоянно къса горната дреха на някой облечен човек, мъж или жена. След точно един час сражението спира и повече домати не могат да бъдат хвърляни.

Приблизително 20 000-40 000 туристи идват на боя с домати и така увеличават неколкократно населението на град Буньол, което е едва 9 000 души. Местата за преспиване в Буньол са ограничени, което принуждава хората да пропътуват 38 км. от град Валенсия с автобус или с влак. Като подготовка за мръсната бъркотия, която ще настъпи след фестивала търговците използват огромни найлони, с които покриват магазините си, за да ги защитят.

Маймунски пир, Индия



В Индия маймуните не са точно свещени животни, но пък ги има много и затова хората са свикнали с тях. Това обаче, което ще ви кажем сега е направо нечувано... Всяка година жителите на една индийска провинция поставят голяма маса в центъра на града. Върху нея нареждат купища вкуснотии, които са приготвили. Всеки е длъжен да донесе поне по две ястия – солени и сладки. И какво мислите става после? Знаете ли за кого е този вкусен пир? За маймуните разбира се. Или по-точно за бога Рам и неговото маймунско войнство, което защитава града. На маймунския пир идват повече от 600 маймуни.

Стафидения понеделник, Шотландия

Студентите първокурсници от един шотландски университет веднъж годишно в понеделник са избрали интересен начин да благодарят на своите преподаватели. Това се е превърнало в традиция и празник... на стафидите. За благодарност новаците обсипват своите учители със стафиди. Не сме сигурни каква благодарност е това, но те си знаят.

Хвърляне на тикви, САЩ



Мислите си, че тиквите в САЩ се използват само по Хелоуин? Е, не е съвсем така. В един американски щат ежегодно повече от 200 000 човека празнуват Народния шампионат по хвърляне на тикви. И то не е да ги хвърлят как да е. Нарязват тиквите на парчета и с помощта на прашка трябва да уцелят големи кенгура направени също от тикви.

Международния ден за бой с възглавници


Веднага след Деня на шегата или по-точно 2 април се провежда този ден. Домакини на Международния ден на боя с възглавнички е не само един град или държава. Този забавен и необичаен празник се провежда в повече от от 130 града по света. Хммм ... чудим се дали не се провежда и в някой от нашите градове?

Състезания с палачинки, Англия

Състезания с палачинки се провеждат пък в Олни (Англия). Местните жени се обличат като домакини (с поли, престилки, шалове и т. н.) и пробягват 37 километра по улиците на Олни с тиган в ръка. Палачинките се "подхвърлят" на старта и после още веднъж на финала. Състезанието е традиция от 1445 година, а от 1959 г. се включват и домакини от Либерал, Канзас.


Това е начинът, по който хората се забавляват в различни страни. Кой от тези фестивали бихте искали да посетите?



Коментари
1 коментар

Йоана , ,

Публикувано на 07.02.2024

Тези празници са много интересни!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град