важните неща

Начало | важните неща | 3-ти март – Националният празник на България

3-ти март – Националният празник на България

Аз детето | 2017-03-03

3-ти март – Националният празник на България

Днес отбелязваме националния празник на България. Навършват се 139 години от Освобождението на страната ни от османско иго.

На 3 март през 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и тогавашната Османска империя, с което се слага край на Руско-турската война, започнала през 1877 г. и се поставя началото на Третата българска държава. През 1890 г. 3 март е обявен за Национален празник. След близо 500 години под турско робство, 70-те години на XIX в. и учредяването на българската епархия през 1870 г., поставят началото на решителното освободително движение. В Букурещ е формиран български революционен централен комитет, начело с Васил Левски, който започва подготовка за въстанията срещу османската власт в България.

На 24 април 1877 г. в Кишинев е издаден манифест на император Александър II, с който Русия обявява война на Османската империя. Руската армия се командва лично от императора. Една от най-значимите битки, прославена и в родната ни литература е Шипченската епопея. Ордите на Сюлейман паша е трябвало да разбият частите за прикритие, укрепили се по стръмнините на връх Шипка, за да може турската войска да пробие в Северна България. Цялото българско опълчение е в рамките на предния отряд. Паметната битка, отразена във Вазовото стихотворение от „Епопея на забравените“ остава завинаги част от българското самосъзнание.

През 1878 г. по силата на международен акт е възстановена българската държава. За първи път денят на Освобождението е отбелязан през 1880 г., а десет години по-късно 3 март е обявен за национален празник на Република България.

Вижте още:
3-ти март е националният ни празникКоментари
2 коментара

simona todorova, 11 г.,

Публикувано на 04.03.2016

az obi4am Bg

Симона Тодорова, 12 г.,

Публикувано на 06.03.2017

Честит празник, българи!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град