важните неща

Начало | важните неща | Ето какво още да направите, за да сте спокойни в ТикТок, както и родителите ви

Ето какво още да направите, за да сте спокойни в ТикТок, както и родителите ви

Аз детето | 2022-03-25

Ето какво още да направите, за да сте спокойни в ТикТок, както и родителите ви

TikTok е забавен. TikTok е пристрастяващ. TikTok е… рисков? Има много дебати относно поверителността и сигурността на приложението, особено с неговата компания майка, ByteDance, оперираща от Пекин. Макар компанията да се опитва да прави приложението все по-безопасно, все още нито един потребител не е сигурен колко от данните му в TikTok се прехвърлят към неизвестни места. И все пак има настройки, които можете да направите, за да поддържате по-високо ниво на поверителност в TikTok. С тях и родителите ви ще са спокойни и ще ви оставят повече време в иначе забавното приложение.

TikTok наистина иска да сподели вашия акаунт с всички, които познавате. От бизнес гледна точка, разбира се, има смисъл: приложението иска повече потребители. В случая с деца обаче, това не е хубаво. Повечето от вас са тук, за да гледате забавни видеоклипове. Ако имате клип, който искате да споделите с някого можете да го направите сами.

TikTok надхвърля това, което може да очаквате от приложение по отношение на „споделяне“ на вашия акаунт с други. Компанията за социални медии иска да изпрати вашите контакти не само на вашите приятели в самото приложение, нито само на вашите приятели във Facebook, но и на хора, които познават хората, които познавате, както и на хора, които отварят или изпращат връзки към вас. Това не ни харесва и вероятно не трябва да харесва и на вас.

Затова нека да разгледаме някои настройки, които можете да промените, за да спрете този тип поведение.

Деактивирайте разрешенията за камера и микрофон

Ако сте като нас, използвате TikTok предимно за гледане на съдържание на други хора. Като такова, няма причина приложението да се нуждае от разрешение за достъп до камерата и микрофона на телефона ви. И все пак повечето от нас вероятно така или иначе дават на приложението тези разрешения. Няма доказателства, че TikTok ни шпионира чрез нашите камери и микрофони. Но защо да дадете на приложение да използва микрофона ви, когато си иска? В iOS можете да деактивирате тези разрешения от приложението Настройки на вашия iPhone. Докоснете TikTok, след което деактивирайте превключвателите до „Микрофон“ и „Камера“. В Android отидете на Настройки > Приложения > TikTok > Разрешения, след това докоснете „Камера“ и „Микрофон“ и се уверете, че „Не позволявай“ е избрано за всеки.

Проверете дали сте деактивирали и разрешението за контакти в настройките

Винаги с тези контакти, TikTok. Дори след като преминете през настройките в приложението, все още може да откриете, че TikTok има разрешение от операционната система на телефона ви за достъп до вашите контакти. От същите страници с разрешения като предишната стъпка можете да гарантирате, че TikTok няма достъп до вашите приятели и семейство, като деактивирате „Контакти“.

Деактивиране на разрешаване на проследяване (iOS)

С iOS 14.5 Apple даде на потребителите възможността да спират приложенията да следят всяко тяхно движение. Когато актуализирахте своя iPhone, всички тези приложения трябваше да поискат вашето разрешение, преди да ви проследят. Освен ако не се чувствате особено запалени да предлагате данните си, за да добавите още една нула към нетната стойност на Марк Зукърбърг, вероятно искате да откажете разрешения за проследяване на тези приложения. Въпреки това, тъй като може да сте виждали тези изскачащи прозорци толкова много пъти, може би случайно сте докоснали „да“. За да проверите дали TikTok има разрешение да ви проследява, отидете на iOS Settings > TikTok, след което се уверете, че превключвателят до „Разрешаване на проследяване“ е деактивиран.

Ако искате тази настройка да се прилага за всички приложения, а не само за TikTok, вместо това отидете в Настройки > Поверителност > Проследяване, след което деактивирайте „Разрешаване на приложенията да искат проследяване“.

Не забравяйте да прочетете и останалите важни съвети тук!Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град