важните неща

Начало | важните неща | Какво да правим ако ни ухапе кърлеж?

Какво да правим ако ни ухапе кърлеж?

Аз детето | 2022-05-16

Какво да правим ако ни ухапе кърлеж?

Кърлежите – определено всеки от нас се страхува от тях и то не без основание. Дори и някои да не пренасят опасни болести, ухапването от кърлеж си е голям проблем. Оказва се, че тази година ще е наистина голям проблем, защото експерти казват, че в резултат на метеорологичните условия през месец май популацията на кърлежи е по-голяма от обикновено, а и самите те са по-активни. „Днес аз съм извадил около 10 кърлежа, колегите вадят непрестанно. Последните 2 седмици непрестанна част от дежурствата са поне 10-15 човека с кърлежи“, споделя д-р Иван Пройнов от Спешното отделение на УМБАЛ „Св. Анна“, цитиран от Нова. „Отчитаме по-голяма активност от нормално на хора, които идват с кърлежи. Те са много по-дребни от обикновено“, допълва още д-р Пройнов. Парковете и тревните площи са обработени още през април, а по разпореждане на Общината някои от тях и повторно. Въпреки това дъждовете са оказали влияние, смятат специалистите по дезинфекция. И докато обработката все още тече е хубаво всеки от нас, малък или голям да знае какво да прави при ухапване от кърлеж, затова споделяме с вас основните съвети.

Разбира се най-важното ако сте дете е да кажете на родителите си! Но преди това ако знаете, че ще се разхождате из места с много трева просто се напръскайте с репелент и това определено ще ви спести много главоболия, не само с кърлежи, но и с всякакви други насекоми. Особено важно, когато прекарваме време сред природата или се излежаваме на тревата в парка, през два-три часа да преглеждаме тези места от тялото си, където кожата е най-нежна: мишниците, скалпа, сгъвките на коленете и лактите, зад ушите. Трябва да имаме предвид, че някои екземпляри са миниатюрни и може да ги помислим за малка бенка. Трябва да имаме предвид, че кърлежите не се спотайват само в тревата, а падат и от дърветата, където са пренесени от дивите животни – птици, катерици, мишки.

За да бъдем заразени с някоя от болестите, които пренасят, трябва да сме ухапани от кърлеж, който сам е вече заразен, след като се е хранил от болно животно. Не всяко ухапване от кърлеж и дори не всяко ухапване от заразен кърлеж води до инфекция. Обикновено, за да се случи това, кърлежът трябва да е стоял впит в кожата в продължение на поне 24 часа. Но има и рискови фактори, които причиняват връщане на стомашно съдържимо от кърлежа в кръвта ни. Такъв фактор е широко разпространената практика впитият кърлеж да се маже с олио или да се върти. Това е не просто неефективен метод за отстраняване на животното, а дори повишава опасността от заразяване. Затова най-добре е възможно най-бързо да потърсите лекарска помощ.

И все пак ако се наложи да извадите кърлежа сами: „Кърлеж се вади, като се хваща най-близо до кожата – там, където е хоботчето му, и се дърпа нагоре. Кърлежът не трябва да се върти. Ако се скъса хоботчето, то се изважда с чиста игла. Вадещият да внимава да не изцапа ръцете си. Най-хубаво е да се вади с медицински ръкавици и след изваждането на кърлежа да се дезинфекцират ръцете. Мястото, където е бил кърлежът, също се дезинфекцира“, съветва проф. Тодор Кантарджиев от Института по заразни и паразитни болести.

Няколко дни след ухапването наблюдавайте мястото. На 25-30 ден от ухапването, на човека може да се извърши серологично изследване за лаймска болест с цел доказване на заболяване или не и предприемане на съответното специфично лечение. Такива изследвания се извършват в Националния център по заразни и паразитни болести.



Коментари
1 коментар

Константинова , 23 г.,

Публикувано на 13.04.2023

Детето го ухапа кърлеж и то май го е махнали и сега не знаем какво да правим

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град