важните неща

Начало | важните неща | Кои са народните будители? Нещо, което трябва да знаем преди празника!

Кои са народните будители? Нещо, което трябва да знаем преди празника!

Аз детето | 2021-10-29

Кои са народните будители? Нещо, което трябва да знаем преди празника!

Кои са народните будители? свети Кирил и свети Методий, Паисий Хилендарски, Петър Берон, братя Миладинови, Петко Славейков, Захари Стоянов, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов и още много българи. Те са помогнали на народа да се събуди от мрака и незнанието. Първи ноември е Ден на народните будители. На този ден отдаваме почит на родолюбивите просветители. В годините на робство и безправие, те са отваряли очите на българите за светлината на буквите и знанието, за нашето славно минало. Народните будители са светъл пример за нас. Те са ни завещали своята смелост и честност, своята дълбока любов към отечеството.

Денят на народните будители възниква в трудното време на духовна разруха след Първата световна война. В такъв момент българите избират опита на своето общество. Те се вглеждат към най-светлите имена на българското духовно минало. Търсят съприкосновение с онези, които в трудно и безперспективно време с мощта на своята мисъл са връщали равновесието и духовната стабилност на българите.

Приемат 1 ноември – денят на светеца Иван Рилски за нов, но всъщност добре познат празник. Това се случва на 13 декември 1922 година, когато 19-тото Обикновено Народно събрание приема Закон за допълнение на Закона за празниците. Предложението за тази промяна е направено от правителството на Александър Стамболийски на 31 октомври 1922 г. Инициатор на промяната е тогавашният министър на народното просвещение Стоян Омарчевски. За него и за правителството, на което принадлежи, въвеждането на новия празник се налага поради следните мотиви:
Допреди войната образованието и възпитанието в нашите училища бе насочено към едно планомерно и системно развитие всред учащата се младеж на национални и отечествени добродетели, от една страна, и на граждански и културни, от друга. Любов и почит към старинно българското, благоговение пред дейците и строителите на нашето национално верую, старание и съревнование към доброто и хубавото, увлечение към идеалното – бяха мили, симпатични явления, които със своята същност трогваха и правеха живота приятен, съдържателен и високо осмислен.
Тия добродетели, насаждани в душите на поколения в продължение на цели десетилетия, бидоха разклатени от отрицателните резултати на войната, преди всичко в самото общество, а оттам – и отражението на отрицателните прояви всред учащата се младеж. Последната се увлече по всекидневното, забавителното и лекото в живота; волност, безгрижие и лекомислие обладаха душите им и лека-полека тя се отдалечи от ценното и същественото в живота и миналото.
А в полумрака на нашето минало се откриват големите фигури на редица велики българи, които с необикновеното увлечение и с една завидна самопожертвователност са служили на своя народ; които не са пожалили ни сила, ни младост, за да положат основите на нашия културен и политически живот. От Паисия насам до наши дни се редят светлите и лъчезарни образи на големи културно-обществени дейци, далечни и близки строители на съвременна България.“

На този ден не трябва да забравяме имената и делата на:

Паисий Хилендарски – монахът, който се е превърнал в знаме на българското Възраждане с едно от най-великите дела в историята ни – създаването на писана българска история, чиято цел е да събуди искрата на патриотизма на народа ни, да му вдъхне самочувствие, припомняйки му славното минало, извоювано достойно от предците ни.

Софроний Врачански – бележит възрожденски писател, общественик, просветител, родоначалник на новобългарската литература и строител на новобългарския книжовен език. Той е и човекът направил първия препис на знаменитата „История славянобългарска“.

Васил Априлов – помогнал да се построи първото българско светско училище в родния си град Габрово.

Петър Берон – авторът на „Рибния буквар“, въвел нов начин на преподаване, придал европейски вид на нашето образование.

Христо Ботев – национален герой, революционер, поет и публицист, оставил след себе си велики стихотворения като „Майце си“, „Към брата си“, „На прощаване“, „Елегия“, „До моето първо либе“, „Хайдути“, „Хаджи Димитър“, „Обесването на Васил Левски“ и много други. Литературното и публицистично наследство на Ботев не е голямо по обем, но по своите художествени достойнства то бележи върха не само във възрожденската, но и изобщо в цялостното развитие на българската литература.

Димитър и Константин Миладинови – възрожденски патриоти и учители, събрали в сборници много народни песни, пословици, гатанки и обичаи.

Добри Чинтулов – човекът, създал текстовете на най-обичаните песни, които пеем и днес: „Стани, стани, юнак балкански“, „Вятър ечи, Балкан стене“, „Къде си, вярна ти, любов народна?“.

Васил Левски, чиято отдаденост и саможертва в името на свободата е най-силното човешко качество.

Любен Каравелов – български поет, писател, енциклопедист, журналист, етнограф и безспорен национален герой допринася съществено за развитието на обществената мисъл в България през Възраждането, пише библиографски трудове, статии по българска литература, култура, лексикография, политическа история, нумизматика. Каравелов участва в националреволюционното движение като член и председател на Българския революционен централен комитет в Букурещ, Румъния в началото на 70-те години на 19 век.

Добри Войников – писателят драматург, основал първия български театър, с което положил основите на театралното изкуство у нас, подложил на критика чуждопоклонничеството в пиесата си „Криворазбраната цивилизация“.

Неофит Рилски – първопроходник и продължител на идеята за превръщането на българското образование в светско.

През 10-ти век епископ Константин пише: „Голи са народите без книги, немощни да се борят без оръжие с противника на нашите души.“
„О, будители народни, цял низ светли имена чисти, сияйни, благородни, вий сте нашите знамена най за вечни времена.“Коментари
18 коментара

Пацо Еленски, 15 г.,

Публикувано на 08.11.2018

Якичко

Ема Кирилова, 18г. г.,

Публикувано на 29.10.2019

Това беше много скучно,защото изобщо не го прочетох >:)

Нина Георгиева, 11г г.,

Публикувано на 31.10.2019

На мен ми беше нужно, защото утре сме в президентството и ще ни дават по телевизията и не искам да се изложа.

Симо Липчев, 12г г.,

Публикувано на 11.11.2019

Доста полезно

Даниел Йорданов, 49 г.,

Публикувано на 18.10.2020

В последния абзац най-вероятно имате предвид написаното от епископ Константин Преславски (за ,, голите " без книги народи) ,което обаче е от 10-ти,а не от 20-ти век!!!
От редакцията: Разбира се, благодарим, поправихме го.

Гергана Тодорова, 15 г.,

Публикувано на 22.10.2020

имам презентация и много ми помогнахте

не казвам , ,

Публикувано на 26.10.2020

Имах есе и това ми помогна, защото не знаех всичките будители.Благодаря ,,аз детето".

Zahari Alipiev , 13 г.,

Публикувано на 21.01.2021

Не знаех всички будители заради е един тест благодаря ,,аз детето"

Стефан Петров, 12 г.,

Публикувано на 25.10.2021

Наистина хубава и качествена информация

Лили Борисова, 11 г.,

Публикувано на 02.11.2021

Да, полезна информация :)

Мария Петрова, 72 г.,

Публикувано на 09.10.2022

Всяка година на 1 ноември, с удоволствие почитам всички будители Не трябва да ги забравяме!

но битес , ,

Публикувано на 11.10.2022

не го писах

Росица Йорданова, 13 г.,

Публикувано на 24.10.2022

Благодаря Ви за помощта

Елиф , 12 г.,

Публикувано на 26.10.2022

Яко,много информация за мен,но пак е яко

Смиляна Делчева, 9 г.,

Публикувано на 27.10.2022

Имам домашно и това беше полезно

Сантра , 13 г.,

Публикувано на 01.11.2022

много ми помогна за презентацията но щеше да е малко по-приятно ако имаше повече информация за Левски

Uliana , 11 г.,

Публикувано на 01.11.2022

Много добра и полезна информация.Колкото и скучно да е трябва да знаем тези неща.МНОГО БЛАГОДАРЯ

nekazvam , ,

Публикувано на 04.11.2022

Mi pomogna mi za proekta i mi napisha 6 :)

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град