важните неща

Начало | важните неща | Знаем, че „junk food“ е вредна, но знаем ли какво точно е „junk food“...

Знаем, че „junk food“ е вредна, но знаем ли какво точно е „junk food“...

Аз детето | 2022-02-23

Знаем, че „junk food“ е вредна, но знаем ли какво точно е „junk food“...

След дълъг ден на училище се качвате на автобуса или в колата и нетърпеливо очаквате да се приберете вкъщи, за да възстановите енергията с едно леко похапване. Какво бихте си взели обаче? Ще посегнете ли към една хубава зелена ябълка, може би целина, морков? Или ще се насочите към чипса и газираната напитка? Отговорът вероятно зависи от това, което е на разположение в кухненските шкафове и в хладилника... и дали родителите ви са у дома. В края на краищата, ако мама или татко са наоколо, най-вероятно няма да са доволни, че сте предпочели нещо като второто. Често наричаме такива подобни храни „junk food“, но дали наистина знаем какво точно е това? Сега е точното време да разберем. Всяко дете има любима храна, която за съжаление попада в тази категория. Всеки също така знае, че очевидно тази храна е направена от каквото и останалите. Например както чипса, така и картофената салата са направени от... картофи. Тогава обаче кое е това нещо, което прави чипса нездравословен?

Терминът „нездравословна храна“ се среща за първи път в началото на 70-те години, когато Центърът за наука и обществен интерес в САЩ започва да го използва, за да повиши осведомеността за храни, които счита за нездравословни. Въпреки че не всеки е съгласен точно кои храни трябва да се считат за нездравословни, терминът обикновено се използва за описание на храни с високо съдържание на калории и ниско съдържание на хранителни вещества. Junk food съдържат големи количества мазнини, захар и сол. Също често се обработват, което означава, че те обикновено съдържат изкуствени аромати и добавки и обикновено се продават в колкото се може по-шарени и лъскави пликчета или кутийки. Някои често срещани примери за такива храни са картофени чипсове, крекери и бонбони. Популярни храни за бързо хранене, като хамбургери и пържени картофи, също често се поставят в категорията на junk food, тъй като съдържат много калории, но не и много хранителни вещества.

Други храни се считат за нездравословни от някои, но не и от други, в зависимост от това как са направени. Например, някои хора считат пицата за нездравословна храна, защото тя може да е с високо съдържание на мазнини и калории. Други обаче смятат, че пицата може да бъде добър източник на зърнени храни, млечни продукти, зеленчуци и месо, които съдържат много хранителни вещества, от които тялото се нуждае. Всеки човек знае, че е важно да се храните с балансирани ястия, пълни с хранителните вещества, от които тялото се нуждае. Такива ястия включват постно месо, пълнозърнести храни и много пресни плодове и зеленчуци. Тогава защо обаче junk foods са така популярни?

Ако харесвате картофен чипс, бонбони и газирани напитки, причината е очевидна: те са вкусни. Храните с високо съдържание на мазнини, захар и сол просто имат по-осезаем вкус. Освен това, те обикновено са евтини и леснодостъпни. Производителите произвеждат много нездравословни храни, защото са евтини и имат дълъг срок на годност. Това обаче не означава, че са полезни за организма ни, колкото и да ни се харесват на вкус. Но ако сте фен на нездравословна храна, няма нужда да се отчайвате. Тези храни обикновено стават за ядене, ако не се прекалява. Ако имате добре балансирана диета като цяло и спортувате, не трябва да имате никакъв проблем да ядете junk food понякога. Просто помнете: тялото ви се нуждае от гориво под формата на хранителни вещества, за да изпълнява функциите си. Когато заменяте храни, богати на хранителни вещества, с храни с високо съдържание на калории и ниско съдържание на хранителни вещества, тялото ви не получава необходимото гориво.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град