важните неща

Начало | важните неща | УНИЦЕФ България започва национална кампания в подкрепа на психичното здраве на децата и младежите

УНИЦЕФ България започва национална кампания в подкрепа на психичното здраве на децата и младежите

Аз детето | 2021-10-11

УНИЦЕФ България започва национална кампания в подкрепа на психичното здраве на децата и младежите

УНИЦЕФ България започва национална кампания в подкрепа на психичното здраве на децата и младежите „Отвъд усмивките. Как си всъщност?“. Голям брой деца и младежи се борят с тревожност, депресия, тъга и други отрицателни емоции, а пандемията от COVID-19, социалната изолация и нарушеният учебен процес обостриха кризата сред подрастващите. В същото време по темата рядко се говори открито, а младите хора изпитват неудобство или срам да потърсят помощ, когато се сблъскват с предизвикателства във връзка с психичното си здраве, се посочва в съобщението.

Целта на кампанията на УНИЦЕФ е да повиши информираността за важността на психичното здраве, да разчупи стигмата около тази тема в обществото и да предложи решение – създаване на онлайн платформа за самостоятелна грижа за психичното здраве, която включва стратегии за справяне и устойчивост, казват от УНИЦЕФ. Изследване на УНИЦЕФ България от 2020 г. показва, че в ситуацията на извънредно положение заради COVID-19, тийнейджърите в България изпитват много повече негативни емоции. Четири пъти повече е изживяваната самота, три пъти са нараснали гневът и раздразнението, двукратно се е увеличил страхът, се посочва в съобщението.

Един от пет смъртни случая сред тийнейджъри на възраст 15-19 години в ЕС е причинен от самонараняване, показват данни на Регионалния офис на УНИЦЕФ за Европа и Централна Азия. Данните за България показват, че 11 на сто от момичетата и момчетата във възрастта 10-19 години са с диагностицирано психично разстройство. В рамките на кампанията УНИЦЕФ България ще набира средства за изграждане на онлайн платформа в подкрепа на психичното здраве на децата и младежите. В нея ще бъде събрана информация от професионалисти за най-честите психични състояния – депресия, тревожност, самонараняване и суицидно поведение, хранителни разстройства, тормоз, стрес, както и начините за тяхното преодоляване.

Известните личности, които подкрепят кампанията, са националните посланици на добра воля на УНИЦЕФ Елена Петрова и Владимир Ампов – Графа, както и Соня Йончева, Евелина Павлова, Мадлен Алгафари, Александра Алгафари, Андреа Банда Банда, Ивет Горанова, Ивет Лалова, Гери Турийска, Борис Бъндев, Христина и Ивайло от „Айде БГ“.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град