зоокът

Начало | зоокът | Знаете ли защо котките мъркат?

Знаете ли защо котките мъркат?

Мирела Любенова | 2022-08-08

Знаете ли защо котките мъркат?

Кучето може и да е най-добрият приятел на човека и да е много хубаво да си играеш с него и много приятно да виждаш как се радва и весело ти маха с опашка, но има едно друго животно с козина, което е по-добро от него особено в някои отношения! Например в звуците, които издава. Дори и да имате куче и да го обичате много не се съмняваме, че и на вас понякога ви идва в повече непрекъснатия му лай и ръмжене. От друга страна пухкавото животинче за което говорим умее да издава един от най-успокояващите звуци, които човешкото ухо може да чуе. Мър-мър-мъъър.... не е ли страхотно... и да, разбира се, че говорим за котката.

Ако някога сте прекарали повече време с котешки приятел, то сте чували този звук, който е уникален за котките. Някъде между ниско и тихо бръмчене на кола и косачка на трева на празен ход, котешкото мъркане е доста отличителен звук, който трудно можете да пропуснете. Но какво означава? Ако някога сте виждали котка, която се излежава на слънце, може да приемете, че звукът, който чувате, означава, че котката е щастлива и доволна. Това със сигурност може да се случи, тъй като може да чуете много подобно мъркане, когато галите котка и на нея ѝ харесва. Експерти, които са посветили живота си в изучаването на котки (да, има такива и те твърдят, че котките са доста мистериозни животни), обаче, ще ви кажат, че мъркането не е задължително да се равнява на щастие и удовлетворение. Проучванията показват, че звукът може да изрази редица емоции и да служи за многобройни цели.

Например, някои експерти смятат, че мъркането е основна форма на комуникация, с която майката котка учи своите котенца, когато те са на възраст само няколко дни. В допълнение към подпомагането на майката котка и нейните котенца да общуват едни с други, звукът е и изразяване на привързаност. Мъркане, особено когато се комбинира с дълго „мяуууууу“, също означава и че животинчето е гладно. Експертите смятат, че тази комбинация от звуци може да имитира виковете на човешките бебета, което води до по-ефективен начин на котките да привлекат вниманието на своите собственици, когато са гладни. Проучванията показват, че котките също мъркат, когато са нервни или ги боли. Ако това ви се струва странно, то запомнете, че за тях мъркането е механизъм за успокоение.

Всъщност много хора вярват, че издаването на характерния звук може действително да помогне на котките да се възстановят по-бързо от наранявания. Ниската честота на звука предизвиква вибрации в тялото, за които е доказано, че спомагат за заздравяването на костите и раните, изграждането на мускулите, намаляването на болката, възстановяването на сухожилията, намаляването на подуването и облекчаването на дишането. Докато може да изглежда странно, че мъркането може да има толкова много значения и цели, някои експерти смятат, че звукът също е подобен на усмивката при хората Само помислете: със сигурност се усмихвате не само, когато сте щастливи и доволни, но и когато сте нервни, а понякога и когато чувствате болка.

Интересно е също така да знаете, че мъркането не е запазената марка само на домашните котки. Гепардите, рисовете, пумите също могат да мъркат. Макар че учените все още не разбират напълно как котките успяват да издават този интересен звук, повечето смятат, че специална, повтаряща се дейност в мозъка на котката (наречена нервен осцилатор) задейства специални мускули, които отварят и затварят глотиса, което е пространството между гласните струни на котките.

Снимки: pixabay.com

Ако харесвате котките то прочетете също:
Котката ви иска да каже нещо, ако прави някое от тези неща
Как да се сприятелим с новата си котка?
Пет неща за котките, които със сигурност не знаете



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град