любопитно

Начало | любопитно | Пет неща за котките, които със сигурност не знаете

Пет неща за котките, които със сигурност не знаете

Аз детето | 2016-03-30

Пет неща за котките, които със сигурност не знаете

Светът на животните е много разнообразен и пълен с тайни. Всички знаем, че те виждат и възприемат света по много по-различен начин от нас. Нашите домашни любимци си имат свой начин на мислене, а техните сетива им дават различно от нашето разбиране за света. Освен това, те са и далеч по-умни, отколкото си мислим и просто има неща, които не искат да ни покажат. Котките и кучетата са едни от най-популярните домашни любимци и затова ние си мислим, че ги познаваме много добре. Но дали е така наистина? Всеки знае, че котките например не обичат водата, те са умни и дръзки, обичат да спят по цял ден и да похапват. Дали това обаче е всичко, съвсем не. Убедете се сами!

Някои котки обичат водата

Котките са известни с това, че не обичат да плуват и се стараят по всеки възможен начин да избягват досега си с вода. Да, ама не точно! Турският ван е една от най-древните породи домашни котки, която е известна със своята красота. Тя обича водата и това е доказан факт! Нейните предци са от Турция, от района на езерото Ван, където по онова време е била страшна жега и единствения начин да се охладят бил да се къпят във водите на езерото. Това се случвало години и през много поколения и така постепенно котките от тази порода заобичали водата и сега просто им е наследствено.

Котките са манипулативни, когато се налага

Всеки знае, че котките са доста умни! По тази причина не бива да се учудвате ако котката изведнъж започне много да ви обича, да обикаля около вас, да мяука жално и да ви се умилква. Тя може и да ви обича, но в момента просто ви манипулира, защото иска нещо от вас и иска да го получи сега – най-често това нещо е храна!

Котките сънуват точно като нас

Ако една котка е достатъчно спокойна и се чувства защитена, то тя изпада в дълбок сън. Нейният малък ум произвежда същите мозъчни вълни като нашия по време на сън, което означава, че тя също сънува. Няма как да разберем какво точно, но може би купища риба или пък, че преследва мишки със суперсили.

Котките, също като кучетата, не трябва да ядат шоколад

Рядко се случва котките и кучетата да са заедно в една категория, след като тяхната вражда е известна навсякъде и от дълбока древност. Но ето, че тук имаме съвпадение. Както кучетата, така и котките по природа са хищници, ядат най-вече местни продукти, и за разлика от нас нямат вкусови рецептори за сладките неща. Да, може би показват завидно удоволствие, но те просто се радват, че сте им дали нещо различно – това е.

Котките обичат да се катерят по дърветата

Неведнъж във филмите, а и може би самите вие сте изживявали момент, в който някое малко сладко котенце стои безпомощно на някое дърво и не може да слезе. „Ох, горкичкото! Сигурно се е изплашило от нещо!“ – възкликват повечето хора. Може би да, но може би не! Малките котенца обичат да се катерят по дърветата, защото им харесва. Проблема обаче е, че след това не могат да слязат и затова започват да мяукат и изглеждат уплашени. Причината е, че ноктите им са изкривени в една посока и затова те не могат да слизат с главата надолу.

Все още ли си мислите, че вашият домашен любимец е обикновен и го познавате отлично?

Вижте още:
Пясъчните котки изглеждат като котенца през целия си живот
Защо котките имат мустаци?
Защо котките и кучетата не се обичат?
Защо котките мъркат?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град