зоокът

Начало | зоокът | В Софийския зоопарк можете да видите интересни нови примати

В Софийския зоопарк можете да видите интересни нови примати

Аз детето | 2022-08-15

В Софийския зоопарк можете да видите интересни нови примати

Нови примати зарадваха посетителите на столичния зоопарк. Двойка красиви златоръки тамарини и двойка гибони сиаманги са сред новите обитатели на софийската зоологическа градина, съобщават от зоопарка. Двойката златоръки тамарини е пристигнала от Испания преди месец. Те са южноамерикански вид, представители на семейство Остроноктести маймуни, които обитават амазонските дъждовни гори. Хранят се с плодове, насекоми и дървесни смоли. От зоопарка се стараят да им предоставят необходимите за метаболизма им вещества. Водят предимно дървесен начин на живот и комуникират помежду си с характерни звуци, наподобяващи чуруликане.

Гибоните сиаманги са човекоподобни маймуни. До този момент в България нито един зоопарк не е отглеждал този вид маймуни. Столичният зоопарк ги получава със специалното разрешение на координатора на Европейската програма за застрашени видове за сиамангите, защото е изпълнил всички изисквания за отглеждането им след мащабната реконструкция на сектор „Примати“. Софийският зоопарк в момента предлага най-добрите условия за отглеждане на гибони на Балканския полуостров. Освен двойката сиаманги, в комплекс 3 на сектор „Примати“ се отглеждат и двойка белоръки гибони.

Двата сиаманга идват от различни зоопаркове. Мъжкият сиаманг Пико е пристигнал от Парк де Бранфере, Франция, а неговата партньорка Блу идва от Зоопарк Атика в Гърция. Любимите лакомства на Блу и Пико са плодове като банани и ябълки, но основната им храна е спанак, салати и специални гранули за примати. Посетителите на зоопарка могат да ги видят в просторното им външно заграждение в сграда „Маймуни“ 3, която наскоро отвори и вътрешната си, обновена зала за посетители. Сиамангите са в категория „Застрашен вид“ в Световната червена книга. Те имат ограничен ареал и обитават само тропическите гори на остров Суматра и на Малайския полуостров.

В природата основни заплахи за популацията им са загубата и фрагментацията на местообитанията поради изсичането на горите и бракониерството. Софийският зоопарк участва активно в различни консервационни програми, като отглежда, размножава и представя на публиката редки и застрашени видове от цял свят.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град