зоокът

Начало | зоокът | Котката ви иска да каже нещо, ако прави някое от тези неща

Котката ви иска да каже нещо, ако прави някое от тези неща

Аз детето | 2017-04-26

Котката ви иска да каже нещо, ако прави някое от тези неща

Всеки, който има котка знае, че тя е най-хубавият и гальовен домашен любимец, макар че понякога е и доста своенравна. Но именно в това се крие и нейното очарование. За разлика от другия най-популярен домашен любимец кучето, котките не се смятат за подчинени, а равни на своя стопанин. Тя се разхожда където поиска, спи където свари, катери се на необичайни места и много често точи нокти по любимите ви мебели вкъщи. При това го прави съвсем явно, а когато ѝ се скарате го прави и нарочно, за да ви покаже, че не сте ѝ шеф. Въпреки това, ако се отнасяте към вашето коте с уважение и любов, то ви отвръща със същото, а и няма нищо по-приятно от това, когато пухкавото същество дойде само в скута ви готово да ви покаже, че ви обича.

Всеки стопанин на една от тези своенравни животинки знае, кога любимецът му е доволен от живота и кога има някакъв огромен проблем. Мъркането и трескавото размятане на опашката са най-отличителните признаци, но не са единствените. Котките са изключително умни и използват цял арсенал от действия за общуване. Просто трябва да можем да ги разберем! Точно заради това сме ви подготвили списък с най-често срещаните, но и най-малко забелязвани действия на котката, с които тя иска да ви каже нещо важно. От втренченото гледане в точка където вие не виждате нищо, през бутането на неща от масата и странното въргаляне по пода. Вярвате или не, за всички тези неща има просто логическо обяснение от което се очаква вие да разберете какво иска да ви каже домашният ви любимец.

Съзнателно бута неща на пода

Това поведение всъщност е доста смешно, но и когато се събудиш от шума на счупена чаша в 4 сутринта и когато отидеш котето ти те гледа с поглед, който ти казва „Да, аз го направих!“. Това би ядосало всеки, но трябва да имате предвид следното нещо, това е вик за внимание. Котката може да е ходила около вас, да е мяукала тихо, но след като не сте ѝ обърнали внимание е решила, че трябва да създаде по-силен шум. Най-често иска подобно внимание заради едно нещо: гладна е! Така че ако събори нещо не ѝ се карайте, предложете ѝ храна или вода.

Спане върху лаптопа

Всяка котка го прави поне веднъж седмично и сякаш се опитва да ви провали най-хубавата игра или да прекъсне филма, който гледате. А защо не ? да ви попречи да си напишете домашното. Много стопани погрешно смятат, че това също е вик за внимание, но истината е, че котката харесва топлината, която се излъчва от него. Вашият лаптоп е като електрическо одеяло за котки. Някои любимци също така харесват усещането, когато се разхождат или въргалят върху клавиатурата и копчетата под тях се натискат нагоре и надолу. Така че следващия път, когато пухкавият ви приятел легне или седне върху компютъра просто му предложете топло одеяло или масаж, вместо да му се карате. Той има нужда от това!

Криене под одеялото, леглото или друго тъмно място

Може би сте забелязали, че котката ви понякога обича да се крие на тъмни места и да наблюдава всичко, което правите. Колкото и странно да изглежда, с това любимецът ви иска да ви покаже, че се чувства сигурен във вашата компания, а и по всяка вероятност ако имате търпение ще изскочи изведнъж и ще се опита да ви ухапе най-вероятно по краката, което е неговият начин да каже „обичам те и искам да си поиграем“.

Въргаляне по пода

Дали котката ви съвсем неочаквано ляга на пода и започва да се въргаля и да мяучи? Ако прави това, не се притеснявайте, не е полудяла, нито пък иска да я чешете по корема, тя да не е куче. По всяка вероятност котката ви е усетила някаква чужда миризма в дома на човек или животно, което обикновено не присъства и просто иска да покаже, че вие и домът ви сте нейни и няма да ви даде на никого другиго. И най-важното: ако се наложи ще даде всичко от себе си, за да ви спаси от непознатия.

Котешките пози

Котешките пози като цяло издават най-много от това, което любимецът се опитва да каже, така че на тях също трябва да обръщате много внимание.

Ако котката е разстроена заема отбранителна поза, като извива гърба си, опашката е изправена нагоре – във въздуха, а козината е настръхнала когато котката се страхува, тя се опитва да бъде по-малка, смъквайки ушите и мустаците си надолу и криейки опашката си. Когато котката е доволна и щастлива тя се умилква, търка и потрива лапите си във вас сякаш ви казва „потъркай ме по коремчето“. Приема ви като своя собственост. Размахването на лапите във въздуха е класическа поза, която означава, че котката не може да избяга от нападателя си и боят е неизбежен. Ако котката ви удря с лапата си означава, че трябва да се отдръпнете, но ако ви докосва внимателно с лапите си, означава изключителна привързаност.

Вижте и още интересни неща за котките:
Защо котките имат мустаци?
Начините по които котката показва, че ни обича
Как да се сприятелим с новата си котка?



Коментари
1 коментар

ЖОРЖИНА ЕЛЕНОВА, 60 г.,

Публикувано на 14.11.2017

КОТКИТЕ СА НАЙ-ПРЕКРАСНИТЕ СЪЩЕСТВА НА СВЕТА.ДА,СЪГЛАСНА СЪМ,ЧЕ СА СВОЕНРАВНИ,НО ТОВА ГИ ПРАВИ ОЩЕ ПО-ЛЮБИМИ.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град