Технологии и гейминг

Начало | Технологии и гейминг | Знаете ли какво е интернет меме?

Знаете ли какво е интернет меме?

Аз детето | 2022-03-10

Знаете ли какво е интернет меме?

Чудили ли сте се някога какво биха си помислили извънземните, ако кацнат на Земята днес? Какво биха научили за хората от телевизията? Какво ще кажат за сърфирането в интернет? Само въз основа на интернет извънземните може да си помислят, че хората са обсебени от забавни снимки на котки. И с добра причина! За това е основно интернет, нали? Много хора използват интернет, за да се забавляват. От забавни снимки на котки до танцуващи бебета, има много съдържание онлайн, което да изпълни тази цел! Често тези снимки включват забавни надписи или добавен текст. Много от тях попадат под едно и също име. Ние ги наричаме интернет мемета!

Какво е интернет меме? Определенията се различават. Най-общо казано, те са социални или културни идеи или символи, които се разпространяват чрез интернет. Подобно на грипния вирус, интернет мемовете от един човек на друг се прехвърлят много бързо. В рамките на няколко дни те могат да бъдат видени хиляди — дори милиони! — пъти.

Думата „меме“ идва от еволюционния биолог Ричард Докинс. През 1976 г. той публикува книга, озаглавена „Егоистичният ген“. В него той използва думата „меме“, за да обясни как културната информация и социалните спомени се разпространяват от човек на човек. „Меме“ идва от гръцката дума „mimema“, което означава „нещо имитирано“.

Макар да ни изглежда така, тези забавни картинки изобщо не са ново откритие. Те ни връщат към дните, когато културните идеи се разпространявали от уста на уста. Това отдавна е често срещано с истории, басни, вицове и жаргон. Интернет мемовете, от друга страна, съществуват само толкова дълго, колкото самата интернет култура. Докинс вярва, че интернет мемовете са различни от по-старите, традиционни мемове. Помислете за културата на интернет и скоростта, с която работи. Тези неща със сигурност помагат за разпространението на идеи. Те също така позволяват бързото надграждане на същите идеи. В миналото една идея може да се разпространява от човек на човек чрез реч. Днес интернет мемът може да се разпространява много по-бързо чрез имейли, текстови съобщения, директни съобщения и връзки. За кратък период от време интернет меме може да бъде споделено милиони пъти. Не отнема много време на хиляди хора да направят допълнения към оригинала.

Повечето интернет мемове се основават на неща, които хората намират за смешни. Ето защо те се харесват на широка публика. В крайна сметка кой не обича да се смее? Интернет мемовете обаче могат да се основават на други концепции. Например, възможно е да намерите интернет мемове за градски митове, социални проблеми и много други теми. Може да е забавно да споделяте мемове и други материали онлайн. Когато правите това, също така е важно да не участвате в кибертормоз. Добре е да се смеете на забавни снимки онлайн, но не и когато нараняват други хора.

Вижте още:
Откривателят на емоджитата е...



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град