География

Начало | География | Кои са най-известните острови в света?

Кои са най-известните острови в света?

Аз детето | 2020-06-30

Кои са най-известните острови в света?

Представете си безкраен плаж, осеян с палми или зеленина, синя лагуна, в която се разбиват океанските вълни и крясъка на морски птици, който се смесва с полъха на бриза. Закуската се състои от кокосови орехи и екзотични плодове, а хамакът между палмите приканва към лежерни часове с книга в ръка. Ето това е вероятно ваканцията, за която мечтаят много хора по света. Ваканция на отдалечен от тълпите остров насред океана, който сякаш е откъснат от света. Такива острови всъщност са пръснати из световния океан и са магнит за туристи, които искат да релаксират сред природата, далеч от цивилизацията и шума. Но знаете ли всъщност, кои са най-посещаваните острови в света?

Островите представляват, най-грубо казано, парчета земя, които не са свързани с нито един континент и са заобиколени изцяло от вода. В която и част на острова да отидеш винаги има вода. Има два основни типа острови: континентални и океански. Континенталните са част от континенталния шелф. Той представлява склон, който от сушата продължава в морските води. Обикновено плавно слиза на дълбочина, като след 200 метра може рязко да има промяна на дълбочината. Пример за такъв остров е Великобритания, който се намира до континенталния шелф на Европа. Океанските острови са острови, които нямат такъв шелф. Много океански острови също така са оформени от подводни вулкани, като Хавай в Тихия океан.

Ето сега и някои от най-известните острови в света.

1. Гренландия

Гренландия е най-големият остров в света. Тя обхваща площ от 2,166,086 кв. км., което е два пъти повече от втория по големина остров, Нова Гвинея. Чудното е, че на такава площ живеят само около 56 000 души, което прави острова един от най-рядко населените в света. Името на Гренландия означава „Зелена земя“, но това наименование е доста далеч от истината, ако става въпрос за разнообразие или изобилие на растителност. Тук може да се наблюдава животът при екстремни арктически условия, тъй като около 84% от площта на острова е покрита с лед. Топлото океанско течение Гълфстрийм преминава само покрай южното и югоизточно крайбрежие, което значително ограничава обитаемите зони, покрити с някаква зеленина (основно мъх, без дървета). Според някои учени по времето, когато викингите пристигат в Гренландия, част от крайбрежието действително е било зелено, вероятно поради средновековния климатичен оптимум, но има и предположения, че това са само митове, привличали някога новите заселници.

Още за Гренландия вижте тук!

2. Великобритания

Великобритания е деветият по големина остров в света и е най-големият остров на Британските острови. Той е и третият най-населен в света. Неговата територия е поделена между страните Англия, Шотландия и Уелс от състава на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия със столица гр. Лондон. Островът се простира на северозапад от континенталната част на Европа. Въпреки неговия особен климат често се избира за почивка от туристите поради неговите привлекателни дестинации. Великобритания често се бърка с Англия или с цялото Обединено кралство. Дори доста британци объркват различните понятия. Обединеното кралство е многонационална държава. В нея са включени англичани, шотландци, уелсци и северноирландци. Всички те по историческа традиция имат отделни национални отбори по футбол, както и по редица други спортове, напр. кърлинг. Името Великобритания произлиза от името на римската провинция Британия, която е включвала Англия и Уелс. Древните римляни са наричали келтите, които са живеели по тези острови, с името британи.

3. Мадагаскар

Мадагаскар е четвъртият по големина остров в света. Той е разположен на югоизточния бряг на Африка. Мадагаскар е дом на много животински и растителни видове, които не могат да бъдат намерени никъде другаде на планетата. Около 80% от растителния и животински живот на острова може да се намери само на Мадагаскар. Този остров е толкова уникален, че някои учени се отнасят към него като към осмия континент.

Повече за него можете да прочетете тук!

4. Хоншу

Хоншу е част от Япония. Това е седмият по големина остров и вторият най-заселен, след остров Ява, с около 100 милиона човека. Релефът на Хоншу е планински. Много от планините са вулкани. Най-високата от тях е планината Фуджи (3776 м), която е символ на Япония. Благодарение на нея Хоншу е 7-ият по височина остров в света. Най-голямата река на острова е р. Синано. Климатът на Хоншу е много разнообразен — от континентален на север до субтропичен на юг. Съществува също голяма разлика в климата на югоизточната (тихоокеанска) и северозападната (към Японско море) части на острова, дължаща се на планините.

5. Лусон

Лусон е най-големият от островите във Филипините в Тихия океан. На острова е разположена столицата Манила и най-големият град Кесон Сити. Главният град и пристанище е Манила, с около 8 млн. жители. Площта на острова е 105710 кв. км. Има силно разчленена брегова линия, но малко удобни заливи. Преобладава предимно планинския релеф. На острова има действащи вулкани, като един от тях е Мон Майон. Той е и дом на град Манила, където се смята, че се намира едно от най-добрите естествени пристанища в света.

Малко забавни островни факти:

  • Ява е най-населеният остров в света с повече от 130 милиона души.
  • Най-високата планина на остров е Джая, намираща се в Нова Гвинея.
  • Някои острови всъщност са направени от хората. Един пример за това е Кансаи в Япония.
  • Изразът пустинен остров, всъщност не произлиза оттам, че на острова има пустиня, а че няма хора на него.
  • Наполеон Бонапарт е роден на остров Корсика.
  • Най-големият остров в Средиземно море е Сицилия.


Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град