зоокът

Начало | зоокът | Защо животните се прозяват?

Защо животните се прозяват?

Аз детето | 2014-03-31

Защо животните се прозяват?

Дълбокото вдишване и издишване с отворена уста, или с една дума – прозявката е позната на всички хора. Прозяваме се, не защото така искаме, прозявката не е наш каприз или проява на невъзпитаност – тя е пряко свързана с нуждите на мозъка. Мозъкът има нужда от определено количество кислород, за да може да работи нормално. При липсата на този кислород, той изпраща сигнал до организма, който започва с всички сили да се стреми по най-бързия начин да компенсира недостига на кислород. Точно тук идва ролята на прозявката, защото най-бързият начин за снабдяване на мозъка с кислород е именно тя.
По време на прозяване ние поемаме много повече кислород, отколкото когато дишаме нормално и така много бързо се компенсира липсата му. Освен това чрез прозявката кислородът много по-бързо достига до мозъка.
Често докато човек се прозява се и протяга – това също е следствие от инстинктивна нужда на тялото. Обикновено когато проникне толкова много кислород наведнъж е нужно и кръвта ни да се раздвижи по-бързо и затова много често, когато се прозяваме ни се приисква и да се протегнем.
Може да ви прозвучи леко странно, но в процеса на прозяване се включва цялото ни тяло – всички основни системи на организма ни: мускулната, съдовата, скелетната, дихателната, нервната.
Напрежението, което прозявката предизвиква в устата, лицето и шията увеличава притока на кръв в мозъка. Така той получава повече хранителни вещества, кислород, а това подобрява работата му.
А животните, тях също виждаме често да се прозяват, но дали и те го правят поради същите причини. Сега ще узнаем.

Хората се опитват да се прозяват тихо и скришом, така че да не изглеждат сънени или отегчени. Освен това закриват с ръка устата си, когато го правят и не го ли направят, това веднага се счита като знак за лошо възпитание. Животните обаче не свързват етикета и прозявката. Те се  прозяват винаги, когато се нуждаят от това без да се съобразяват с нищо. И да, необходимостта от прозяване при животните  не винаги е същата, както при хората.
Забелязано е, например, че хищните котки в африканските равнини се прозяват винаги преди лов. Често когато настъпва нощта и съответно апетитът на повечето животни се увеличава, животните стават по-нервни, протягат се и... се прозяват. Това се дължи на необходимостта белите им дробове да се напълнят с повече въздух  и така да се увеличи нивото на кислород в кръвта. Сърцето помпа кръв, до всички части на тялото, като по този начин на животни се се осигурява необходимата енергия за по-бързо тичане, скачане и всичко друго необходимо за лов и намиране не храна.
И най-интересното не само лъвовете, котките, кучетата и другите четириноги животни се прозяват – това правят дори и рибите, когато им се налага да плуват по-бързо от обикновено.  Те се прозяват и когато усетят опасност, видят враг или храна – с една дума, прозяват се във всеки случай, когато ще се наложи да се реагира бързо.

При някои животни прозявката не изглежда така както ние очакваме – по общовъзприетия от нас начин с отваряне на устата. А и причините са доста по-различни от вече споменатите. Маймуните колкото и невероятно и странно да е, се прозяват, за да общуват помежду си. При тях има повече от 10 вида прозявания, които означават: приятелство, любов, страх, доволство. Най-често обаче маймуните използват прозявката за заплаха. Прозявайки се те показват зъбите си и предупреждават съперника или врага си от друг вид: "Стой далеч от мен!". Това правят и повечето хищници.


Плъховете пък, се прозяват, когато са гладни. Затова, ако видите вашето хамстерче или домашно мишле да се прозява е добре да проверите купичката му с храна, нищо чудно тя да е празна. Най-изразителната прозявка имат хипопотамите. Те могат да отварят устата си, така че тя да образува 150-градосув ъгъл. Чрез тази внушителна прозявка обикновено мъжкият хипопотам-самец показва не само, че тази територия е неговата, но и една малка и интимна подробност. Сега се чудите каква ли е? Е, добре ще ви кажем. Всичко се състои в това, че по този начин по този начин хипопотамите се отървават от ненужните газове в тялото си.

Това са малка част от причините всяко едно животинче да се прозяват. Никой не може да потвърди със сигурност, защо например се прозяват костенурките, папагалите и крокодилите. Има само предложения. Ах тези животни, дали някога ще ги разберем напълно?

 



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град