зоокът

Начало | зоокът | Императорските пингвини не са най-големите

Императорските пингвини не са най-големите

Аз детето | 2014-08-05

Императорските пингвини не са най-големите

До скоро си мислехме, че импетарорските пингвини са най-големите пингвини на Земята и точно затова ги наричхме с тази величествена титла. Оказва се обаче, че много сме грешили всички: и учените и ние обикновените хора. Скорошно откритие на учените позволява да се твърди, че Антарктида е била дом за гигантски пингвини с ръст приблизително 2 метра и тегло до 115 килограма.

Така наречените Palaeeudyptes klekowskii са населявали Земята преди 37–40 млн. години. Според Каролина Акоста Оспиталече от аржентинския музей Ла Плата това е било чудесно време за пингвините и по бреговете на Антарктида са живели от 10 до 14 вида от тези животни.
По време на разкопки до Антарктическия полуостров изследователите открили около хиляда кости на пингвини. Климатът по тези места преди около 40 млн. години е бил доста по-горещ, подобно на Огнена земя в Южна Америка.

По-рано Акоста Оспиталече съобщила, че специалистите от музея са успели да открият най-пълния скелет на Palaeeudyptes klekowskii, който съдържал само дузина кости. Сега учените са открили две големи кости – част от крило и глезен. Въз основа на находката учените направили извод, че ръстът на Palaeeudyptes klekowskii е бил 2,01 м.
Сега вече може да се твърди, че Palaeeudyptes klekowskii наистина са били огромни. Както казва Акоста Оспиталече, гигантският ръст е позволявал на този вид да се гмурка на по-големи дълбочини и да остава под вода в продължение на 40 минути, което му е давало значително преимущество в улова на риба.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град