важните неща

Начало | важните неща | В очакване на Бъдни вечер

В очакване на Бъдни вечер

Аз детето | 2017-12-24

В очакване на Бъдни вечер

Бъдни вечер е един от най-важните семейни празници. Той е посветен на дома, огнището, но и на умрелите предци, които също се считат за част от семейството. Според библейското предание на Бъдни вечер започват родилните мъки на Дева Мария и е начало на Христовото рождение. В различните краища на страната народът я нарича Малка Коледа, Кадена вечеря, Вечерня и Неядка.

По стара традиция, преди да се нареди празничната трапеза на Бъдни вечер, стопанинът на къщата запалва специален пън в огнището, наречен бъдник. Отначало разбърква с него огъня, наричайки: „Колкото искрици, толко пиленца, шиленца, теленца, дечица в тоя дом!“ После поставя тънкия край на дръвчето в огъня. Там то остава да тлее цялата нощ и да поддържа огъня жив. Така приготвен коледният бъдник, наричан още коледник или прекладник, се смята за миросан и осветен и вече може да бъде принесен в жертва на божествата. Този обичай е отглас от стари славянски вярвания по нашите земи. Според тях в деня, когато се очаквало да се роди дете, мъжът запалвал осветено дърво, за да прогони духовете на умрелите преждевременно бебета, покойници, зли орисници и вещери. След покръстването българският народ запазил този обичай, но палел миросаното дърво в чест на раждането на Спасителя.

Празничната трапеза се нарежда върху слама на земята в югоизточния ъгъл на стаята, под иконостаса. На трапезата трябва да има 7, 9 или 12 ястия. Те трябва да са постни. Трапезата трябва да е отрупана с всичко, което се произвежда в домакинството: варено жито, варен фасул, сарми, пълнени чушки с боб (или ориз), ошаф, туршии, лук, чесън, мед и орехи, вино. В някои краища правят също тиквеник, зелник и малка пита, в която е скрита паричка (на когото се падне, ще бъде щастлив цялата година). Празничната трапеза включва обреден хляб, наречен „Боговица“. След четене на молитва, стопанинът разчупва питата с парата и първото парче от нея се оставя пред иконата. Момите слагат залък от боговицата под възглавницата си, за да им се присъни момъкът, за когото ще се омъжат. Трапезата не се вдига цялата нощ, за да не избяга късметът. Вярва се, че когато семейството заспи, близките покойници идват да вечерят.

Но всички тези вярвания и предания са стари, много стари. След настъпването на Новата ера, Бъдни вечер, Рождество Христово (Коледа) се празнуват, за да се напомни, че не трябва да се вярва във всякакви страхотии и суеверия, че се е родил Иисус Христос, ненапразно наричан Спасител, който спасява чрез живота и Възкресението си всички хора именно от суеверията и който учи, че трябва да се търси истината, която ще направи хората свободни.Коментари
1 коментар

Габриела Христова, 12 г.,

Публикувано на 24.12.2017

Ние вече подготвихме трапезата.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град