важните неща

Начало | важните неща | С няколко съвета за безопасност в интернет вашето онлайн изживяване може да бъде невероятно!

С няколко съвета за безопасност в интернет вашето онлайн изживяване може да бъде невероятно!

Аз детето | 2018-02-06

С няколко съвета за безопасност в интернет вашето онлайн изживяване може да бъде невероятно!

Не се съмняваме, че прекарвате много време в интернет, като много от хората на тази планета. Днес мрежата е станала част от нашето ежедневие и е просто неизбежно да сме в нея всеки ден! Надяваме се обаче, че си знаете, че трябва да бъдете доста внимателни в интернет, защото като почти всяко нещо и тук си има хубави и лоши страни. Вируси, хакери, спамери и хора с не особено добри намерения са само няколко от злодеите, които дебнат в мрежата. Вероятно сте чували поне веднъж някой да се оплаква, че компютърът му е бил хакнат или че неговата/нейната самоличност е била открадната или че дори е заплашван заради определени снимки, които ще бъдат качени и всички ще могат да ги видят... „Нее, това на мен не може да се случи“ си мисли всеки. Да, ако следвате тези съвети, които сега ще ви напишем е много вероятно да не ви се случи.

1. Не издавайте самоличността си

Не казвайте на никого (освен на доверен сайт като нас) истинското си име и адрес. Не давайте никаква информация, която някой недоброжелател би могъл да използва, за да разбере къде сте или с която да ви намери. Центърът за безопасен интернет казва, че дори и „най-малките следи“ като училището в което учите, уроци които посещавате или дори името на вашия треньор например могат да бъдат достатъчни, за да разкрият самоличността ви. Затова внимавайте какво и с кого споделяте в интернет.

2. Паролите ви принадлежат само на вас

Вашата парола за който и да е сайт не бива да давате на никого. Това е едно от най-простите правила. Не бива да я давате дори и на най-добрия си приятел, защото се случва някой ден да се скарате за нещо малко и в яда си той може да се възползва от това си знание и да се представи за вас например. Това може да изглежда незначително, но е много сериозно и на много деца прави доста сериозни проблеми. Затова не казвайте паролата си на никого.

3. Интернет помни всичко, затова внимавайте

Само защото интернет е огромен, не означава, че смущаващите или неприлични снимки, които сте качили за шега или пък грубите коментари по някое време ще изчезнат. Повечето пъти това, което сте публикували в интернет остава там завинаги. Затова внимавайте с публикациите и мислете преди да ги направите.

4. Запомнете, че виртуалният свят е като реалния

Така че не обиждайте никого и не бъдете груби. Това, че не виждате човека, който обиждате не означава, че той не е истински и че няма да се засегне от това. Освен това помнете, че в интернет никога не можеш да си изцяло анонимен, също както и в реалния свят. Така че дръжте се в интернет така, както бихте се държали и в училище или у дома.

5. Никога не приемайте да се срещате с някого

Никога не се срещайте с някого, когото познавате само онлайн. Това, че си пишете или че споделяте общи интереси не е неоспоримо доказателство, че човекът е този, за когото се представя. Така че бъдете си приятели онлайн, но не се срещайте, особено ако сте сами. Ако все пак решите да си организирате среща задължително отидете с родителите си.

6. Вашите родители отговарят за вас, така че споделяйте

Дори ако родителите ви не знаят много за интернет, кажете им какви видове уеб сайтове посещавате. Те вероятно ще бъдат заинтересовани и впечатлени от вашите интернет умения. Те също така могат да ви помогнат да избегнете потенциални проблеми, ако даден уеб сайт или нов „приятел“ изглежда опасен.

Още няколко лесни и полезни правила:

  • Макар че се харесвам на портрет, не качвам свои снимки в интернет.
  • В интернет се забавлявам и се смея, но не казвам кой съм и къде живея.
  • За всичко питам мама или тати и никога не разговарям с непознати.
  • От мама или тати искам разрешение, за да сваля игра или пък друго забавление.
  • Когато във интернет смело сърфирам, подкрепа от мама и татко намирам.
  • Не чакам скуката да ме обземе и в интернет прекарвам малко време.


Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град