важните неща

Начало | важните неща | Мисли като учен и се учи от грешките си

Мисли като учен и се учи от грешките си

Мирела Любенова | 2017-12-08

Мисли като учен и се учи от грешките си

Кой обича да прави тестове и контролни? Ако нямате търпение да се порадвате на всяка минута от контролното в училище вдигнете ръка! Хммм... чакайте малко... защо никой не вдига ръка... Добре де, контролните може и да не попадат в ничий списък на забавните дейности. Ученето за подобни изпитвания или въобще за каквито и да е изпитвания също, особено след като отнема понякога доста време. Време което можеш да посветиш на игри, телевизия или нещо друго. Да не говорим, че денят на контролното опъва нервите ти понякога до краен предел. Да, изпитванията са физически и психически изтощаващи. Да не говорим, че дори и когато най-после предадете листа си пак не можете да се отпуснете. Защо не? Ами вие може и да не сте от тях, но много деца изпитват чувство на безпокойство докато чакат да разберат оценката си.

Най-накрая след дългото чакане в зависимост от резултата можете да бъдете щастливи, тъжни или и двете. Но поне е свършило. Сега можете да продължите и да забравите за това, нали? Не бързайте толкова! Преди да изтриете контролното от ума си завинаги отделете време да видите грешките си. Какво? Да не се шегувате ще си помислят много от вас! Не, не се шегуваме, никой не харесва да прави грешки, но това често се случва и е хубаво да им обърнем внимание, когато това е възможно! Всеки възрастен ще ви каже, че грешките са най-добрите учители. Всъщност провалът може да бъде и положителен... стига да си вземете поука от него.

Разбира се, никой не обича да прави грешки, но простата истина е, че всички правим грешки. Всъщност правим грешки през цялото време. Това част от живота. Никой не е перфектен. Как се справяме с тези грешки, обаче, може да направи голяма разлика в начина, по който научаваме и дали отново правим едни и същи грешки. Всъщност това да обръщате внимание на грешките и да се учите от тях ви помага да се научите да мислите като истински учен. Трудно е да се повярва, но учените правят точно това: разработват хипотези (предположения) и след това тестват и търсят доказателства за това дали те са верни или не. Познайте какво? Хипотезите на учените често се оказват грешни и какво правят те, дали се отказват? Никога! Те внимателно следят всяка своя грешка, поправят я и провеждат нови експерименти, за да открият истината. Ако това звучи като много работа, може да бъде, но това е добре. Изследванията през последните няколко десетилетия подкрепят идеята, известна като правилото за 10 000 часа. Това правило означава, че отнема около 10 000 часа, за да станеш експерт в определена област.

Докато най-вероятно все още не се опитвате да станете експерт в определена област, можете да използвате това, за да подобрите уменията си във всяка област, която ви харесва. Съсредоточаването върху грешките ви позволява да съсредоточите вниманието си върху подобряването в тези области, за да се развиете и да се научите. Така че следващия път, когато допуснете грешка, не се ядосвайте. Не се чувствайте зле. Всеки прави грешки. Вместо да се чувствате глупаво или неудобно, защото сте се объркали, изберете да погледнете грешката си като възможност.

Отделете време да разберете какво сте направили погрешно. Това ще помогне на мозъка ви да съхранява грешката ви в паметта ви, заедно с това, което сте научили от тази грешка. Тези спомени ще ви помогнат да избегнете същите грешки в бъдеще, като същевременно ще ви помогне да се научите да мислите като учен и да се поучите от грешките си!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град