важните неща

Начало | важните неща | Не отлагай днешната работа за утре! Три тайни за по-лесно изпълнение на трудни задачи

Не отлагай днешната работа за утре! Три тайни за по-лесно изпълнение на трудни задачи

Аз детето | 2017-11-21

Не отлагай днешната работа за утре! Три тайни за по-лесно изпълнение на трудни задачи

Вече е полунощ, утре имаш важен тест, а ти започваш да се готвиш чак сега... Настроението ти се влошава с всяка изминала минута и имаш чувството, че забравяш дори и това, което вече си научил. Паникьосваш се, а и ти се спи... Как успя да направиш това? Нали беше планирал цялата тази работа с ученето пък накрая пак се оказва, че правиш всичко в последния момент. Това не е никак добре! Просто не бива да се случва!

В живота на всеки от нас има трудности. Възрастните може да си мислят, че с децата не е така, но ние много добре знаем и ви разбираме. Разбираме колко трудно е да имаш 20 задачи по математика за другия ден, да си бил цял ден на училище, на тренировка по спорт и да нямаш време дори за едно кратко епизодче от „Невероятния свят на Гъмбол“ например. Децата, също като възрастните, имат постоянни трудности, които трябва да преодоляват всеки ден и сложни задачи, които да решат. Пътят към успеха, пък бил той и една отлична оценка не е лесен. Освен това често всеки от нас е попадал в капана на мързела и страха. Те ни убеждават „Ако не искаш да четеш тази книга – не го прави! Животът трябва да е приятен и весел, веднъж се живее!“ или пък „А ако съчинението ти не се хареса на учителката? Тогава защо въобще ти е да го пишеш?“. Слушайки тези аргументи всеки от нас има навика да отлага работата за по-късно. Накрая в последната минута с ужас усещаме, че времето да свършим задачата е минало. Тогава се паникьосваме. Отлагането е огромен проблем, но сега ще ти кажем три изпитани начина с които да го пребориш.

Разпределяй, разпределяй и пак разпределяй

Ключът към това да ти стига времето за всичко, дори и за забавления е просто да го разпределиш. Разпределението на времето трябва да започне с важните задачи. Първо изпълни тях, колкото и неприятни да са. Първо почисти стаята и напиши онова досадно съчинение и след това прави всичко друго. Опитай и ще осъзнаеш, че става по-бързо, отколкото ако го отлагаш, да не говорим, че така остатъкът от деня ще е по-приятен, защото това, което имаш да свършиш няма непрекъснато да напомня за себе си.

Правилото на 20-те минути

Представи си следното: прекрасно знаеш, че за да получиш добра оценка на теста по литература просто трябва да прочетеш тази книга. Знаеш също така, че трябва да четеш от нея всеки ден, за да успееш да стигнеш до края навреме. Но сега никак не ти се иска! Просто не можеш да се настроиш да отвориш книгата и да прочетеш дори една страничка... Точно в този момент правилото за 20-те минути идва на помощ. Ако съвсем, ама съвсем не ти се чете, можеш просто да отделиш само 20 минути. Това не е никак много. Този начин ще ти помогне, защото за тези 20 минути, ти ще:

  • Успееш да прочетеш нещо въпреки всичко. Знаеш, че дори и малките крачки приближават към крайната цел;
  • В най-добрия случай или в повечето случаи ще успееш да вникнеш в книгата и накрая ще ѝ отделиш повече от 20 минути, просто защото ще се съсредоточиш в задачата и ще забравиш за всичко друго. Дори и за това колко е неприятно.

Награди се

Преодоляването на трудностите и мързеливостта си е дело достойно за награда. Затова, ако пред теб стоят куп задачи или дълго стихотворение за научаване си кажи, че ще се наградиш сам ако успееш. Може да хапнеш нещо вкусно или да изгледаш малка част от любим филм или сериал.

Така например на тази снимка, ние сме наградили нашия ученик, който трябваше да прочете и научи един дълъг урок. За всяка прочетена част от този дълъг урок той беше награждаван с желирано мече. По този начин имаше стимул и успя да го завърши не за два часа както беше предвидено, а за един. Колкото по-бързо свършиш работата, толкова по-бързо ще имаш вкусна награда или любима дейност. Това си е добра мотивация, нали?

Снимки: Az-deteto.bg и Pixabay

Ето и още няколко полезни съвета:
Да преборим ученето – съвети как да учим по-лесно и бързо
Как да станем отличници?



Коментари
1 коментар

Симона Тодорова, 13 г.,

Публикувано на 22.11.2017

Много хубава статия! Ще опитам!!!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град