важните неща

Начало | важните неща | Понякога споделената тайна не бива да остава тайна!

Понякога споделената тайна не бива да остава тайна!

Аз детето | 2017-12-05

Понякога споделената тайна не бива да остава тайна!

Можете ли да пазите тайни? Какво ще кажете ако приятел или приятелка ви сподели, че тайно си харесва някое момче или съответно момиче от класа, но ви помоли да не казвате на никого? Надяваме се, че ще го направите и че изобщо няма да помислите да разкажете на когото и да е споделената тайна! Нали точно затова се нарича така! Да не говорим за факта, че доверието е наистина важно, особено за хората, на които държите. Освен това знайте, че доверие между приятели се гради наистина трудно, но може да се разруши само с една-едничка дума.

В тайните обаче има и един много тънък момент, има такива тайни, които не трябва да пазите, колкото и да ви молят. Забележете, че тук не искаме да ви съветваме да разправяте споделеното наляво и надясно, а да го споделите с правилните хора, които при всички случаи са най-вече родителите или учителите, които ще знаят какво трябва да направят. За какви тайни говорим точно ли? Сега ще ви кажем!

Независимо дали най-близкият ви приятел или просто съученик с който говорите от време на време ви сподели неща като:

  • тормоз и обиди – от други съученици, родители или някой друг възрастен или връстник;
  • принуда да прави неща, които не иска и които са обидни или опасни,
  • или пък ви сподели, че е депресиран, тъжен и дори мисли какво би се случило ако реши да се нарани...

При всички такива и подобни случаи не бива да пазите тайна, колкото и да ви моли! Подобни изречени думи не трябва да пазите само за себе си! Безопасността, особено за децата, е приоритет номер едно и трябва да бъде прилагана по всяко време. Така че ако чуете подобно нещо, споделете го с когото трябва без значение от това дали приятелят ви ще се разсърди или не! Това е наистина важно, а и накрая, когато проблемът се разреши той или тя ще разбере защо сте го направили. Да не говорим, че щом е споделил с вас такова нещо, значи той осъзнава, че има нужда от помощ, но просто го е страх да си я поиска сам. Сами знаете, че истинските другари споделят много весели моменти, но и си помагат в трудностите.

Доверието между хората е наистина важно, но понякога трябва да бъде разрушено, ако това ще помогне на другия да се чувства по-добре и да разреши големия си проблем. Това, че сте споделили подобна тайна с родителите си и те са се намесили не означава, че сте лош приятел. Напротив това ви прави страхотни приятели!

Както ви казахме и в началото ако някой ви сподели, че харесва друго момче или момиче, това е тайна, която не бива да разкривате. Но ако ви сподели, че някой го тормози, обижда или нещо още по-лошо то не бива да губите време и веднага трябва да кажете на родител или учител за ситуацията. След това дори самите вие можете да помогнете на приятелите си като:

  • Говорите с тях и им обясните, че сте тук, че те не са сами и сте готови да говорите с тях и да споделят по всяко време. Обяснете, че могат да ви вярват!
  • Уверете ги, че няма да ги съдите, тоест няма да им обяснявате колко лошо са постъпили. Накарайте ги да се чувстват комфортно и им обяснете, че на вас могат да кажат всичко, което ги притеснява.
  • Накрая спокойно им обяснете, че ще кажете това, което сте чули на родителите си и че те не трябва да изпадат в паника, защото това е наистина важно и можете да им помогнете и че това е тайна, която не бива да пазят.
  • Напомнете им, че всеки от нас минава през определени трудности, но че понякога, за да се справиш с тях ти е необходима помощ.

Запомнете: има тайни, които не бива да пазите, когато те поставят или биха поставили друг в опасност. Дори ако някой ви сподели, че смята да нарани и направи нещо лошо на друг и това също не бива да премълчавате! Знаем, че това не е лесно и никой не иска да бъде клюкар, но често хората споделят с нас определени неща просто защото искат помощ, но ги е страх да си признаят открито! Затова скриват вика за помощ под думата „тайна“!Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град