важните неща

Начало | важните неща | Какво да правиш, ако учителката не те харесва

Какво да правиш, ако учителката не те харесва

Аз детето | 2018-02-14

Какво да правиш, ако учителката не те харесва

Животът в училище никак не е лесен, както повечето възрастни си мислят! Там не всичко е игра, забавление и някакво си лесно учене на неща, които всеки човек трябва да знае. В училище нещата са много по-сложни – има любими и нелюбими предмети, любими и нелюбими учители, а също и любими и нелюбими... ученици! Даа, тогава става най-трудно, много по-лесно е ти да не харесваш учителката, но когато тя не харесва теб, положението понякога става направо страшно. Много е лошо и трудно, когато ти се стараеш ужасно и много: прилежен ученик си, никога не пропускаш часовете, пишеш всичките си домашни, почеркът ти е прекрасен, винаги слушаш по време на часа и не се разсейваш дори за секунда.. И въпреки това имаш чувството, че учителката не те харесва и не оценява старанието ти както трябва. Но какво можеш да направиш в такъв случай? Седиш и се питаш, защо е избрала точно мен... На пръв поглед такава ситуация изглежда безнадеждна – ти си попаднал в черния и списък по някаква причина и това е. В действителност това не е така, винаги има изход.

И така, ето това са нашите изпробвани през времето съвети, които помагат:

1. За начало се успокойте – просто не можете да се харесвате на всички.

Това е нещо, което всеки знае, дори учителите. Наистина те трябва да са безпристрастни и да се отнасят с всеки ученик еднакво, но хората сме просто такива. Колкото и да се въздържаме, не сме идеални и има хора, които просто не харесваме без да имаме основателна причина за това. Просто не се вторачвайте в това, вършете каквото трябва, а учителката все някога ще види колко е грешала за вас.

2. Погледнете се отстрани – може би имате малки лоши навици

Може да имате някой навик, който на вас да ви се струва обикновен и да не го забелязвате, но това много да дразни учителката. Може би имате навик да дъвчете дъвка или пък кихате много шумно или пък имате навика да си щракате с химикалката? Често такива навици за нас са безобидни и обикновени, но другите хора ги дразнят, дори и без те самите да осъзнават това.

3. Външният вид

Може би си мислите, че как ще се обличате и изглеждате си е ваша работа и е така, но нали знаете старата поговорка: „По дрехите посрещат, по ума изпращат!“ Отдавна е доказано, че дори да говорим със стар приятел, който ни познава от много години, той първо ще погледне как сме облечени и това е просто нормална човешка реакция, всички го правим. И несъзнателно, ако не харесваме дрехите на човека, колкото и да е добър той, ние се държим малко по-студено с него. Така че, мръсни дрехи, рошава коса – всичко това прави лошо впечатление на учителката. Още по-лошо впечатление и прави, ако носите неподходящи за училище дрехи или много силен грим, като на възрастните. С една дума – не е нужно да носите скъпи дрехи или някаква специална прическа, просто бъдете спретнати и не прекалявайте с модата.

4. Опитай да намериш нещо, което ти харесва в предмета

Хи-хи, звучи почти като заповед. Но сериозно, за всеки учител това е много важно. След като преподава дадения предмет, това означава, че той го обича и харесва и иска и учениците да го харесват и уважават, защото това за учителката е равносилно на това да уважаваш и харесваш нея и ако усети, че не харесваш предмета, тя го приема така, все едно, че не харесваш нея. Дори да не харесвате математиката, опитайте се да намерите нещо интересно в нея. Повярвайте, във всеки предмет има по нещо за всеки и ще видите как и учителят изведнъж ще започне да ви харесва повече.

5. Откровен разговор

Ако всички предишни съвети не са сработили, остава ви да опитате това – просто говорете с учителката откровено. Без разбира се да се карате и спокойно и с уважение. Това наистина ще бъде леко неудобен разговор и за двете страни и може дори учителката да не се съгласи да говори, но не пречи да опитате. Особено ако това ви пречи да учите пълноценно и да изкарвате оценките, които заслужавате. Затова отидете и спокойно и обяснете всичко, като нищо може да се окаже, че тя просто е по-строга с вас, защото вижда, че можете повече от другите и иска да ви помогне да развиете талантите си пълноценно.Коментари
6 коментара

Йоана Замярска, 13г. г.,

Публикувано на 04.12.2018

Здравейте,прочетох статията ви.Обличам се ок,с униформа,не ходя с грим,пиша си домашните,уча си,но госпожата ми по биология все намира нещо за да ми пише по ниска оценка.Например днес трябваше да представям с 2 мои приятелки презентация и тя писа 6 и на двете ,но на мен не.Като ме изпита все ми задава най-трудните въпроси.Дори съучениците ми го виждат.Какво да правя?

От редакцията: Здравей, смятаме, че в такъв случай най-добре е просто да говориш с нея. Разбира се учтиво и спокойно и без обвинения. На нас също ни се е случвало подобно нещо и накрая се оказа, че учителката просто смята, че можем повече от това, което показваме и така е искала да ни подтикне да се постараем.

vanesa panaiotova, 14 г.,

Публикувано на 12.04.2019

a kak se kazva na gospojite koito te Y4AT

Рости Станоев , 14 г.,

Публикувано на 24.01.2020

Здравейте! Прочетох статията ви и имам проблем с 2 учителки, които имам чувството че не ме харесват! Пиша си редовно домашните, ходя с униформа на училище, водя си добре тетрадки те в час но все си намират нещо с което да ме изразнят или просто да ми развалят настроението! Имам чувството че си имат любимци в класа, ноо...... определено не съм от тях. Дават ми писмени изпити и при положение че всичко ми е написано вярно и подробно тя отново ми пишат 4 вместо 5 или 6. При устното изпитване е абсолютно същото единственото което е различно е това че задават трудни въпроси които трудно ги разбирам! Какво да правя??

От редакцията: Здравей, съжаляваме да разберем, че при теб е така. Единственото, което можеш да направиш сам е след изпитването или при получаването на оценката от писмената работа спокойно и учтиво да отидеш при учителките и да ги попиташ да ти кажат къде си сгрешил, за да получиш такава оценка. Стига да желаят да говорят с теб ще разбереш дали наистина имат нещо против теб или наистина грешиш някъде, където може би не си забелязал. Ако и това не помогне те съветваме просто да кажеш на родителите си и те да говорят с тях.

Ивона Василева , 13 г.,

Публикувано на 10.02.2020

В нашето училище всеки знае че гопожите ни делят. Имам проблем с 2 учителки. Първата е тази по човек и природа. Например днес в коридорите исках да обсъдим 1 нещо, но тя ме отбягва винаги. А втората госпожа ми е любимата по БЕЛ каквото и да правя не мога да и се харесам. Например в 5ти клас въобще не я слушах защото ми беше първа година с нея и не я познавах добре . Но когато започнах 6ти клас започнах да я харесвам като госпожа, но каквото и да правя не мога да й се харесам. А и тя си има любимци, Не съм 1 от тях. Отнася се за г-жа Желязкова На 13 съм от 6клас

Кадер Фикретова, 15 г.,

Публикувано на 01.06.2020

Аз мисля че просто трябва да си вършим задълженията и да сме откровени да не лъжем да казваме истината и БАМ учителите ще ни харесат ...Може и да им правим малки подараци като кутия бомбони химикали и т.н

Хриси , 12 г.,

Публикувано на 19.01.2021

Здравейте,аз съм Хриси! Искам да ви споделя нещо за моята учителка. Тя все ми пише ниски оценки,не ми обръща внимание.С мама и тати съм говорила за тази тема ,и те ми казаха ,че трябва да говоря с нея. На следващият ден отидох при нея и тя въобще не ми обърна внимание,все едно не съм там! Моля помогнете ми :-)

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град