важните неща

Начало | важните неща | Седем предложения за забавни и образователни занимания през остатъка от лятото

Седем предложения за забавни и образователни занимания през остатъка от лятото

Аз детето | 2021-08-14

Седем предложения за забавни и образователни занимания през остатъка от лятото

Вече спокойно можем да кажем, че половината от така дълго чаканата от всички деца лятна ваканция мина. Така че надяваме се, че сте направили всичко, което сте били планирали, изиграли сте всички игри. Макар че разбираме, че времето за игри никога не стига и сте пътували на някое интересно място в България или чужбина. Ако пък все още не сте – не се притеснявайте, август е известен в света на възрастните като „най-отпускарският“ месец, така че все още имате време за разни забавни неща. Всички се забавляват през лятото и за момент забравят за задълженията си и това, което никак не им се прави, макар да трябва. За вас това нещо е най-вече ученето, нали? Но знаете ли, че има изследване, според което в световен мащаб децата губят 30% от наученото, за което сте се трепали цяла година през лятото. Ето защо лятната ваканция трябва да е забавно съчетание от учене и игри. Всеки е изкушен да прекарва часове в гледане на телевизия или пред някоя електронна игра, но с малко изобретателност летните занимания могат да станат едновременно и забавни и като част от ученето. Най-подходящото време да намерите ново хоби е лятото. Така че за да не скучаете, но и за да не ви се налага да седите приведени над някоя учебна тетрадка, ето ви и нашите седем предложения за забавни и образователни занимания през остатъка от лятото.

Играйте настолни игри или шах

Съществуват много настолни игри за всеки вкус и дори за всяко настроение. Има такива с много леки правила и такива с много сложни, ама наистина има настолни игри за всичко. Можете например да играете „Скрабъл“. Това е доста забавна игра, в която подреждате думи. Забавна е, защото има състезателен характер и образователна, защото определено ще ви накара да мислите и дори да научите нови думи. Подобна е играта „Тик так времето лети“, която е един чудесен начин да прекарате повече време със семейството. Вашата задача е да се съсредоточите и да видите колко бързо ще можете да измислите или обясните нещо, без обаче да говорите. Съществуват и настолни игри като „Диксит“, които развиват въображението и мисленето и са още по-забавни. Най-основното при тях е, че трябва да си изтеглиш няколко карти с картинки и по тези карти да измислиш някаква история. Забавно, нали? За шаха няма какво да коментираме толкова – всеки знае, той е труден в началото и невероятен, след като се научиш да играеш.

Спортувайте

Всеки знае, че физическите упражнения укрепват тялото и подпомагат умственото развитие и са повече от задължителни за всички хора. Освен това има много групови спортове, в които всичко е по-забавно, а и развиват много умения като стратегическо мислене, работа в екип и ни носят увереност. Има най-различни спортове, между които да избирате. Може дори да не се записвате специално на някакъв курс и да вземете топка и да излезете навън да играете.

Майсторете разни неща с ръцете си

Правенето на разни неща или пък рисуването може да се прави не само през лятото, но само през този сезон може да става навън, с приятели на свеж въздух. Можете да правите всичко: от най-простите картички, през бижута до някакви фигурки или дори играчки. А защо не и да си сготвите нещо вкусно,домашно и определено по-полезно и да си направите интересно лятно парти.

Пишете истории

Всяка лятна ваканция е пълна с истории, независимо дали го осъзнаваме или не. Всичко може да се превърне в история: от пътуването на екскурзия до яденето на сладолед – просто трябва капка въображение от което сме сигурни, че имате много в запас. Писането на истории помага на всичко: на ума ви, на емоциите и най-вече е забавно. Пък и кой знае, може да имате неподозирана писателска дарба!

Градинарство

Градинарството помага на децата да заобичат природата, да научат различни неща от биологията, да разберат как се развиват растенията и как да се грижат за тях. Ако нямате двор, може да засадите дърво в парка или пък различни стайни растения, за които да се грижите. Много приятно е усещането, когато растение, което сте отгледали от малко семенце цъфне или дори даде плод.

Упражнявайте математическите си умения

Макар да не е любима на почти никого, математиката е навсякъде около нас и ние трябва да познаваме поне основните математически операции. Но знаете ли, че математиката може и да е неподозирано забавна! Особено през лятото! Много често математическите упражнения могат да бъдат скучни или прекалено трудни за децата. Но те не се изчерпват единствено с решаването на задачи. През лятото може да научите много важни и полезни умения като ориентация в посоките на света или как да разберете колко е часа по собствената си сянка. Освен това винаги можете да заспивате с веселите книжки от поредицата „Математика за лека нощ“, които ще ви покажат една невиждана страна на това „чудовище“!

Четете книги

Четенето е от голяма полза за развитието на всяко дете в краткосрочен и дългосрочен план. Докато четете вие използвате въображението си, упражнявате умението да разбирате текст и придобивате нови знания за света, в който живеем. Ако не упражнявате четенето и през лятото, голяма част от уменията ви ще намалеят и ще имате затруднения, когато се върнете в училище. С подходящите книги, четенето може да се превърне в удоволствие и игра. Поровете се в близката библиотека или дори в сайта на „Забавното четене“ и ще намерите подходящите заглавия. Книгите са една съкровищница пълна с всичко за което се сетите, че дори и повече. Да не говорим, че книгите могат да ви дадат и прекрасни идеи за други летни игри.

Опитайте, а сега ви желаем да изкарате последния месец от лятото по най-невероятния и запомнящ се начин!Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град