новини детски

Начало | новини детски | Уникална реплика на космическия костюм на Армстронг може да се види в Природонаучния музей в Пловдив

Уникална реплика на космическия костюм на Армстронг може да се види в Природонаучния музей в Пловдив

Аз детето | 2022-01-27

Уникална реплика на космическия костюм на Армстронг може да се види в Природонаучния музей в Пловдив

Реплика на костюма, с който астронавтът Нийл Армстронг стъпва на луната през 1969 година, е изложен в Природонаучния музей в Пловдив. Експонатът е част от съвместен проект на музея с посолството на Съединените щати и е единствената реплика в Европа. Репликата на космическата екипировка е създадена от Националния музей по въздухоплаване и аеронавтика в САЩ, където се съхранява и оригиналният костюм на Армстронг.

"Всяка гънка, всичко е в реални размери. Самият костюм тежи 90 кг, колкото тежи и оригиналният на Нийл Армстронг", каза уредникът на зала „Планетариум“ Яна Георгиева. Инициативата за изработването е на НАСА и е осъществена по повод 50-годишнината на мисията „Аполо“ 11 и кацането на Луната за първи път. „Тук ще е за близо 4 месеца като гостуваща изложба. Предполагам, че това е едно от нещата, които ни дават надежда да продължаваме да развиваме това направление“, коментира директорът на Природонаучния музей Огнян Тодоров.

Съвършено прецизната и автентична изработка ще позволи на посетителите да научат любопитни факти за професията астронавт, както и за осигуряването на безопасността им в Космоса. След Пловдив ще бъде изложена във Виена.

Вижте още:
Кой точно е Нийл Армстронг?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град