новини детски

Начало | новини детски | Ето къде отново се учи онлайн!

Ето къде отново се учи онлайн!

Аз детето | 2022-01-24

Ето къде отново се учи онлайн!

Заради високата заболеваемост при децата и учениците в много градове бяха издадени заповеди, най-често засягащи учениците от 5 клас нагоре отново да учат пред компютъра. Между временно През изминалата седмица стана ясно, че Министерството на здравеопазването е сключило договори за закупуването на 7 610 000 щадящи тестове за скрининг на учениците от 1 до 12 клас, като този път се планира децата да правят тестове два пъти седмично. Детските градини и ясли продължават да работят, но при строг сутрешен медицински филтър. Въпреки това засега, поне до края на седмицата много ученици ще учат от вкъщи. Ето и кои точно:

  • Учениците от 5, 6, 8, 9 и 11-и клас в София-град и област Бургас ще учат онлайн една седмица от днес. Изключение е бургаската община Руен, където ще продължат да ходят присъствено на училище.
  • Занятията ще са от дистанция също за всички ученици от 5 до 12-и клас в област Благоевград.
  • В Сливен и в Нова Загора учениците от 5-ти до 12-ти клас от 24 януари ще учат онлайн. Класовете от 1-ви до 4-ти продължават присъственото обучение, съобщиха от Областния кризисен щаб.
  • Учениците от пети до 12-ти клас в общините Ямбол и Стралджа от днес до края на седмицата се обучават онлайн.
  • Над 4000 ученици от Русе преминават на ротационен принцип на онлайн обучение. Това стана ясно след проведен разговор между заместник-областния управител Синан Хебибов и началника на Регионалното управление на образованието д-р Росица Георгиева. Мярката се отнася за 171 паралелки от 5 до 12 клас, като в електронна среда на обучение ще бъдат половината от учениците от общо 21 учебни заведения. Останалите паралелки ще учат присъствено.
  • 13 са училищата в област Стара Загора, които са преминали към обучение в електронна среда, заради завишен брой заболели ученици и учители, съобщи Татяна Димитрова, директор на Регионалния инспекторат за образование.
  • В още два областни града – Ямбол и Сливен, и в други осем общини учениците от V до XII клас ще се обучават онлайн до края на седмицата. Мярката се въвежда още за учениците в градовете Стралджа, Ямболско, и Нова Загора, Сливенско. Присъствено остава обучението за децата от първи до четвърти клас.
  • В ротация преминават шест общини в Пловдивска област – Пловдив, Куклен, Карлово, Раковски, Родопи и Сопот, както и общините Габрово и Трявна. Заповедите на министъра на образованието и науката акад. Николай Денков са издадени след нареждане от Регионалните здравни инспекции (РЗИ).

Към днешна дата под карантина са 4,3% от учителите в страната и 2,99% от учениците. 5,18% от учителите са болни, а заразените ученици са 3,5%. Обучението в електронна среда ще продължи до 28 януари включително. След това всички ученици и учители ще излязат в почивка. Учебните занятия ще се възстановят от 7 февруари – присъствено или онлайн в зависимост от указанията на здравните власти.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град