новини детски

Начало | новини детски | Как да познаем и какво да правим ако кучето ни е яло шоколад

Как да познаем и какво да правим ако кучето ни е яло шоколад

Аз детето | 2022-01-24

Как да познаем и какво да правим ако кучето ни е яло шоколад

От всички храни, които са забранени за кучета, шоколадът вероятно е тази храна, с която хората са най-запознати – дори и да нямат свое куче. И това е добра причина: шоколадът е токсичен за кучетата и може да ги разболее сериозно. Но без значение колко внимателни сте и колко усилия влагате, за да запазите шоколада от погледа и извън ума за кучето си, винаги има шанс то да успее да го намери и да си хапне. Ето какво да направите, ако това се случи.

Защо шоколадът е опасен за кучетата?

Двете проблемни съставки са теоброминът и кофеинът – и двете могат да причинят повишен сърдечен ритъм, хиперактивност, възбуда, мускулен тремор и/или гърчове при кучета, според Merck/Merial Manual for Veterinary Health. Най-общо казано, колкото по-висока е концентрацията на теобромин в даден вид шоколад, толкова по-токсичен е той за вашия домашен любимец. Какаото на прах е най-опасно, следвано от неподсладения шоколад, тъмен шоколад и млечен шоколад, съобщава Американският киноложки клуб (AKC).

Какво да направите, ако кучето ви изяде шоколад?

Тежестта на ситуацията зависи от редица фактори, включително количеството и вида шоколад, който вашето куче изяде, както и теглото му. Например, ако пудел и немска овчарка ядат едно и също количество и вид шоколад, ще е необходимо много по-малко шоколад, за да се разболее пуделът. Най-важното, което можете да направите сами е да разпознаете признаците и симптомите на отравяне с шоколад при кучета. Въпреки че признаците на отравяне с шоколад обикновено се появяват шест до 12 часа след като кучето ви го е изяло, симптомите могат да продължат до 72 часа и включват:

  • Повръщане
  • Диария
  • Безпокойство
  • Повишено уриниране
  • Тремори
  • Повишена или необичайна сърдечна честота
  • Припадъци

Началото на симптомите може да се появи много по-бързо при по-възрастни кучета и кучета със сърдечни заболявания, обяснява AKC. И двете групи също са по-застрашени от внезапна смърт от отравяне с шоколад. При всички случаи, веднага щом разберете, че кучето ви е изяло шоколад, съберете всички останали доказателства, включително опаковки и неизядения шоколад, и го занесете със себе си на ветеринаря. Това ще им помогне да съобразят потенциалната тежест на ситуацията и как най-добре да помогнат на вашето куче. А докато стигнете до ветеринар, те съветват да давате на кучето колкото се може повече вода и да го държите на топло.

Както и се опитайте да дадете на домашния си любимец активен въглен. Той ще помогне за усвояването на всичко, което е останало в организма на кучето. „Обикновената доза за активен въглен е 1 до 4 грама на килограм тегло“, казва Кони Монико, ветеринарен специалист в thedogadventure.com. Активният въглен се продава в аптеките под формата на капсули или в насипно състояние в контейнер. „Обикновено може да бъде закупен в магазин за здравословни храни или дори онлайн“, казва Монико. Разбира се, най-добрият ви вариант е да попитате ветеринар по телефона дали това е правилният план и възможно най-бързо да заведете кучето при професионалист.

Вижте още:
Седем вкусни храни, които можем да похапнем заедно с кучето



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град