интересно

Начало | интересно | Той се яде и пие едновременно – опитвали ли сте някога чай с балончета?

Той се яде и пие едновременно – опитвали ли сте някога чай с балончета?

Аз детето | 2020-04-27

Той се яде и пие едновременно – опитвали ли сте някога чай с балончета?

Обичате ли балончета? Много деца определено! И то с добра причина. Те са много забавни за игра. Все пак, кое дете не се е радвало да пука или прави сапунени мехури или да си играе с надут балон. Разбира се, това не са единствените мехурчета, които харесваме. Кой не си е правил балонче с дъвка! Знаете ли, че балончета има дори и в една специална напитка, наречена чай с балончета! Чаят с мехурчета се нарича още чай боба. Ако някога сте виждали чай с боба, може да си помислите, че „мехурчета“ се отнася до малките перли в долната част. Но мехурчетата, които дават името на напитката, са тези отгоре на течността, направена чрез смесване на мляко и чай. Перлите в дъното на чая се наричат просто боба. Микс от чай, прясно мляко, захар и черни топчета тапиока – истинско удоволствие от приятна течност и лек десерт. Желираните топчета подскачат непослушно в чашата и ви пренасят в света на ароматите и новите вкусове (чай, който се пие и... яде).

Някога опитвали ли сте чай с боба? Предлага се в набор от аромати. Харесвате ли зелен чай? Черен чай? Чай от жасмин? Може би предпочитате чай с боба, който е ароматизиран с лимон, медена роза или друг плод. Да, чаят може да има доста вкусове. Но самите топчета обикновено нямат вкус. Те са направени от тапиока. Какво точно е това можете да прочетете като кликнете тук! Перлите от тапиока се сваряват и след това се съхраняват в захарна вода. Това им придава сладък вкус и ги поддържа меки, докато не бъдат сложени в чашата с чай. Всички чайове от мехурчета ли съдържат боба? Те са традиционни, но някои хора предпочитат други добавки. Чайовете от мехурчета също могат да дойдат с тревно желе, пудинг или алое вера в долната част.

Напитката се заражда през 70-те години в Тайван. Оригиналният вариант е черен чай с мляко и тапиока (малки черни топчета). От корена на растението маниока, който азиатците използват за направата на нишесте, се прави и тапиока. Опитвали ли сте някога чай боба? Бихте ли искали? Много чайове са много сладки и не трябва да се консумират редовно. Все пак мнозина казват, че са много вкусни.

А ето и най-простата рецепта, стига да намерите съставките, които не се продават във всички магазини, но се намират все пак!

  • ¼ чаша сухи тапиока топчета (не за бързо готвене)
  • 1 или 2 пликчета чай с вкус по ваш избор
  • няколко чаши вода
  • 1-2 чаши захар
  • мляко (може да е и бадемово или подсладено)
  • плодов сок или някакъв нектар по избор

Начин на приготвяне:

1. Сипете около 2 чаши вода в тенджера и я оставете да заври на висока температура. Добавете топчетата и леко разбъркайте, докато се завъртят на повърхността на водата. Оставете ги да се варят 12 – 15 минути. След като свалите съда от котлона, го покрийте и оставете така за около 15 минути.

2. Пригответе обикновен захарен сироп, за да подсладите тапиока топчетата и да се запазят по-дълго, след като са „сготвени“. Кипнете половин чаша вода на печката или в микровълновата. Добавете към нея половин чаша захар и бъркайте до разтваряне. Оставете течността да се охлади.

3. Подгответе си една силна чаша чай! Предвидете достатъчно време, за да имате охладен чай, когато топчетата са готови за комбинирането. Кипнете чаша вода и сложете торбичка чай (използвайте една торбичка за напитка с обикновена сила или две за по-силна и ароматна). Оставете чая във водата поне за 15 минути. Оставете готовият чай да изстине.

4. Извадете топчетата от съда и ги прехвърлете в малка купа. Залейте ги със захарния сироп и оставете да престоят така около 15 минути. Най-добре е веднага след това да използвате топчетата за чая с балончета. Те могат и да се запазят в хладилника за известен период, но постепенно ще се втвърдяват.

5. Изсипете приготвения чай във висока чаша и добавете топчетата. Сипете мляко и добавете малко вода. Вместо водата можете да използвате сок за аромат и плодов вкус на чая. Подсладете напитката със захарния сироп, в който са престояли топчетата.



Коментари
1 коментар

Димитър , ,

Публикувано на 18.08.2021

Опитах точно този чай с балончета тук - https://sweetplace.bg/bubbletea и много ми хареса. В къщи го приготвям много често.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град