интересно

Начало | интересно | По-меко от памук, по-здраво от стомана... Това е коприна!

По-меко от памук, по-здраво от стомана... Това е коприна!

Аз детето | 2020-06-16

По-меко от памук, по-здраво от стомана... Това е коприна!

Виждали ли сте някога дреха ушита от коприна? Може би дори вие или някой член на семейството имате такава риза или пък шал? Някой от вас може би дори спи на чаршафи от коприна и се чувства потънал в истински луксозен сън. Дори и да нямате нищо такова, вероятно сте усещали меката и гладка луксозна тъкан и поне веднъж сте се докосвали до нещо ушито от коприна. Няма как и да не сте чували, че този плат всъщност се изработва от животни и макар да е така мек той всъщност е и доста здрав. Знаехте ли обаче, че коприната е естествено протеиново влакно, което се прави на плат, от който се шият различни неща. При това коприната идва от т. нар. копринени буби или гъсеници на един вид пеперуди, чийто ларви произвеждат коприна, за да образуват своите пашкули. Но не само те произвеждат от тази уникална тъкан. Някои паяци правят същото!

Ако някога сте виждали коприна отблизо, знаете, че тя блести. Това се дължи на призмоподобната триъгълна структура на копринените влакна. Тези влакна пречупват светлината под различни ъгли и така за нас изглежда все едно платът или дрехата блещукат. Колкото и красива и деликатна да е коприната, ще повярвате ли, че една от най-интересните ѝ качества е нейната здравина? Вярно е! Колкото и странно да звучи, коприната, произведена от насекомите, може да бъде по-здрава от стоманата. Всъщност звучи доста логично като сравните коприната с паяжината, защото и двете са едно и също нещо. Точно така – паяците плетат своите красиви и опасни мрежи от коприна. Надяваме се знаете, че паяжините служат най-вече за хващане на плячка и са толкова здрави, че могат да задържат прилеп или дори малка птица в полет.

Нишка по нишка коприната на паяка е по-здрава от стомана, но също и много лека и гъвкава. Невероятна е! Учените дори вярват, че един ден биха могли да използват паяжината за направата на най-различни неща – от заместители на кабели до леки бронежилетки за войници и полицаи. Днешните защитни костюми, използвани от войниците са доста тежки. Също така не са много гъвкави. Гъвкавата, лека бронежилетка, изработена от копринена нишка, може да направи работата на войника много по-лесна и удобна.

За съжаление обаче коприна не се изработва никак лесно. Просто попитайте някои паяк! Докато копринените буби могат да бъдат отглеждани за производство на големи количества коприна за тъкани, паяците не са склонни да живеят на големи групи заедно и не могат да бъдат отглеждани по същия начин. Да, коприната от бубите и тази от паяка са колкото и еднакви, толкова и различни. Знаете ли например, че коприна от буби е била открита в Китай като произходът ѝ се датира около 3-ото хилядолетие пр. Хр. Била е важна търговска стока, с която е извършван търговски обмен с Европа. Днес важните производители на естествена коприна са Китай, Япония и Индия. По онова време тя била търгувана срещу различни други стоки и станала толкова търсена, че Китай започнал да изпраща редовно кервани с топове плат чак до Средиземноморието.

В древния Рим заменяли прекрасния плат направо за злато. Маршрутът на керваните по-късно бил наречен Път на коприната и се използвал активно докъм 15 век, когато бил открит морски път до Азия. В Китай копринените платове били предназначени за знатните съсловия, а развъждането на копринените буби се пазело в тайна и изнасянето им извън пределите на империята се наказвало със смърт.

Снимки: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град