интересно

Начало | интересно | Тази вечер вижте розовата суперлуна, най-голямата и най-ярката пълна Луна за 2020 година

Тази вечер вижте розовата суперлуна, най-голямата и най-ярката пълна Луна за 2020 година

Аз детето | 2020-04-07

Тази вечер вижте розовата суперлуна, най-голямата и най-ярката пълна Луна за 2020 година

Изчистете биноклите си от прахта, намерете най-комфортния стол или кресло и го преместете до най-близкия прозорец, който гледа към изток, навийте си аларма за точно 21 часа и се пригответе да станете свидетели на едно от чудните природни чудеса в света. Днес по залез слънце ни очаква един много интересен феномен. Спектакълът ще бъде изнесен не от някой друг, а от спътника на планетата Земя – Луната! Необятната розова суперлуна ще седи високо горе, осветявайки небето ни в цялата си великолепна лунна слава.

Всъщност всеки април има Розова Луна, която изглежда като голямо светещо кълбо в небето, но не трябва да пропускате именно днешния ден, защото тази година астрономите са сигурни, че Луната ще бъде по-голяма и по-ярка от всякога – благодарение отчасти на близостта ѝ до Земята, но по-специално заради прогнозата за ясното небе тази седмица и намаленото замърсяване на въздуха, заради световното блокиране на големите градове и доста от заводите.

Нашата Луна, нашият спътник, всъщност няма да стане розова, така че името розова суперлуна е заблуждаващо. Но въпреки това ще е впечатляваща, защото това пълнолуние ще бъде най-голямото и най-яркото за тази година. Суперлуната възниква, когато Луната е в пълнолуние и достигне перигей (точката в орбитата на Луната, в която тя е най-близо до Земята). И така, когато пълната Луна е най-близо до Земята, се нарича суперлуна.

Априлското пълнолуние се нарича още тревна луна, яйчна луна и рибна луна. Розовата суперуна ще бъде видима след залез слънце на 7 април. Въпреки това в България тя ще достигне пиковия си блясък на 8 април малко след 8 часа сутринта, така че ако има ранобудни...

Но защо се нарича розова суперлуна, когато спътникът ни всъщност няма да бъде оцветен в розово?

Фермерският Алманах на САЩ за първи път публикува „индианските“ имена за пълните Луни през 30-те години. Според него „Пълнолунието на април често идва с първите пролетни цъфтящи растения като един вид диво цвете, местно за Източна Северна Америка: Phlox subulata – обикновено наричан пълзящ флокс“. Имената на пълнолунията някога са отбелязвали сезоните, точно както розовата суперлуна или априлското пълнолуние бележи сезона на пролетта.

Още по-хубавите новини са, че освен величествената светеща луна, сега можем да станем свидетели на всичко, което Космосът може да предложи. С малко повече търпение и съсредоточаване от прозореца е възможно да видим и цели съзвездия. Всъщност, в ясна нощ на добро място, в небето могат да бъдат забелязани до 3000 звезди. И всичко, от което се нуждаете, за да видите повечето от тях, е прозорец или топло яке, за да излезете в двора си, ако имате такъв! Но и прозорецът не е за подценяване. Просто тази вечер забравете за телевизори и компютри и погледнете нагоре!

За да сте още по-подготвени за днешния спектакъл, прочетете също:
Защо понякога Луната изглежда оранжева?
Защо Луната има различни форми?
Знаете ли как да направите красива нощна снимка на Луната? Има няколко трикчета!
Защо Луната се вижда и през деня?Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град