География

Начало | География | Стигнахме ли до Северния полюс? Може би да, а може би не...

Стигнахме ли до Северния полюс? Може би да, а може би не...

Аз детето | 2023-09-19

Стигнахме ли до Северния полюс? Може би да, а може би не...

Някога мечтали ли сте си да живеете в миналото, ама наистина много в миналото. Да кажем преди хиляда години? Вярно, че тогава е нямало смартфони и компютри, дори и телевизори е нямало, но това въобще не означава, че светът е бил скучен. Тогава нямаше и нас да ни има или поне сайта ни, но ние вече знаем какво щяхме да бъдем тогава – откриватели. Вие бихте ли дошли с нас? Само си представете колко красиви места на нашата планета сме щели да открием заедно. Колко хубаво би било да си първият човек, който някога е зървал Ниагарския водопад? Или пък какво би било ти да си първият, който може да разкаже за чудесата на Големия бариерен риф... За смелите и малко по-страхливите изследователи е имало толкова много чудеса, които само си стоят и чакат да бъдат намерени. Някои се откривали по-трудно, но пък това ги правело още по-впечатляващи! Точно такъв е бил случаят с една от най-величествените и сурови граници на Арктика, която и до този момент се посещава от много малко на брой човешки същества. За какво говорим ли? За Северния полюс естествено! Хайде да се поразходим там тогава, когато е бил видян за първи път!

Не ви ли се струва странно, че е толкова мистериозен дори и днес? В края на краищата, това е Северният полюс! Знаем точно къде е: 90 градуса северна ширина. Защо е отнело толкова време да се стигне до него? Обяснението е просто: за разлика от Южния полюс, който е на твърда земна повърхност, Северният полюс се намира в голямо студено море, покрито с плаващ лед, който винаги е в движение. Затова няма как там да бъде забит флаг или по друг начин да се маркира постоянното му местоположение. Въпреки тези трудности, много изследователи се стремят да бъдат първите, които стигат до Северния полюс. Макар че в началото казахме, че искаме да се върнем хиляди години назад, ще е учудващо да узнаете, че Северният полюс е посетен от човек едва в началото на 20-ти век! Тогава двама американски изследователи излизат с твърдения, че са първите, достигнали Северния полюс.

През септември 1909 г. Фредерик А. Кук съобщава, че е достигнал Северния полюс пеша през април 1908 г. Той твърди, че той и неговите двама инуитски спътници са били принудени да се приютят в ледена пещера по дългия си път и затова съобщават за откритието си една година по-късно. Само една седмица по-късно Робърт Е. Пери обявява, че той и неговият спътник Матю Хенсън са първите, които достигат до Северния полюс пеша през април 1909 г. Дори и нещо повече, Пери твърди, че твърдението на Кук е измамен опит да открадне победата му. Кук и Прайър дори публикуват подробни отчети за пътуванията си. Книгите им се превръщат в бестселъри и веднага се разпалва обществен дебат относно това, кой първо е достигнал до Северния полюс. Всъщност, този дебат все още остава неразрешен и до днес и много съвременни историци смятат, че Кук и Прайър никога не са достигали до тази точка от света наистина.

С модерната технология, която имаме днес, може да изглежда странно, че никой не може да разбере със сигурност дали Кук и Прайър са стигнали до Северния полюс и ако да, кой е стигнал пръв там. Кук и Прайър обаче не са имали цифрови фотоапарати с които да документират своите пътувания или приемници на GPS (Global Positioning System), за да им кажат дали са стигнали до 90 градуса северна ширина. Вместо това двамата изследователи трябвало да определят позицията си с помощта на хронометър и секстант, които са стари навигационни инструменти, които ви позволяват да правите математически изчисления, за да определите географската ширина въз основа на позицията на слънцето. Въз основа на направените от тях изчисления и използваните от тях инструменти, много съвременни изследователи вярват, че и двамата не са достигнали Северния полюс.

Въпреки това объркване други учени продължават да изследват Арктика през миналия век. Едно от най-впечатляващите от тези проучвания било пътуването, извършено от Ричард Вебер и Михаил (Миша) Малъхов през 1995 година. Вебер и Малахов били първите хора, които отишли и се върнали от Северния полюс без драми и без да е имало нужда да ги спасяват. Това пътуване изисквало от тях да прекарат 123 дни, пътувайки до Северния полюс и обратно, докато теглели 300-килограмова шейна със запасите си. Към днешна дата никой не е повторил този подвиг!

Снимки: Freeimages.com

Вижте още любопитни неща за тези странни места:
10 разлики между Северния и Южния полюс
Защо Антарктида е най-студеният континент на Земята?
Вече има библиотека и на Северния полюс



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град