География

Начало | География | Лесно и интересно: знаете ли нещо за Суецкия канал?

Лесно и интересно: знаете ли нещо за Суецкия канал?

Аз детето | 2024-01-04

Лесно и интересно: знаете ли нещо за Суецкия канал?

Чували ли сте някога за Суецкия канал? А какво си представяте, като чуете това? Ако изобщо не сте запознати, това може да ви прозвучи като марка специални канали за мивката в банята или пък някакви разкопки за тръби някъде навън! Но не... За Египет той е истинска златна мина: годишно страната печели милиарди долари от Суецкия канал. Но 150-годишното съоръжение е нещо много повече – символ е на национален престиж и за напредъка на страната.

Суецкият канал се намира на запад от Синайския полуостров. Каналът е дълъг 163 км. и в най-тясната си точка е широк 300 м. Той минава между Порт Саид на Средиземно море и Суец на Червено море. Построен е от френска фирма. Каналът е започнат през 1859 г. и завършен през 1869 г. Каналът позволява на кораби да пътуват от Европа до Азия, без да се налага да обикалят Африка. И това е важно не само за континентите, но и за всички нас, защото благодарение на него получаваме хиляди стоки, които използваме всеки ден, но по една или друга причина не можем да произведем сами.

През 1859 г. Суецкият канал е построен от Universal Suez Ship Canal Company и отнема 10 години, за да се построи. Първият кораб, който преминава през канала, го прави на 17 февруари 1867 г.; Джузепе Верди написва известната опера „Аида“ за тази церемония. Каналът направи възможно лесното транспортиране на стоки по целия свят. Каналът също позволява на европейците да пътуват до Източна Африка. Успехът на Суецкия канал насърчава французите да се опитат да построят и Панамския канал, който също днес е много полезен.

След Шестдневната война през 1967 г. каналът остава затворен до 5 юни 1975 г. Мироопазващи сили на ООН са разположени на Синайския полуостров от 1974 г., за да се избегнат повече войни. Всяка година през канала преминават около 15 000 кораба, което е около 14% от световното корабоплаване. На всеки кораб му трябват до 16 часа, за да прекоси канала. През 2015 г. централната част на канала беше разширена, така че повече кораби да могат да преминават и да се движат по-бързо.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град