забавна наука

Начало | забавна наука | Защо Антарктида е най-студеният континент на Земята?

Защо Антарктида е най-студеният континент на Земята?

Аз детето | 2016-08-09

Защо Антарктида е най-студеният континент на Земята?

Най-студените области на Земята са полюсите. Това е така, защото там слънчевите лъчи падат не вертикално, а косо. А колкото по-отвесно падат те на земята, толкова повече я стоплят. На полюсите слънчевите лъчи, като че ли се пързалят по земята и затова не греят.
А къде е по-студено – на северния полюс (Арктика) или на южния (Антарктика)? Първото, което идва на ум на всеки човек, е че на север е по-студено. Но това е неправилно! Най-ниската температура измерена на нашата планета, е регистрирана на станция „Восток“ близо до Южния полюс и е била -86,9 градуса. Средната температура на Южния полюс е -49 градуса, което го прави най-студеното място на Земята. Докато в Арктика средната зимна температура се приближава едва до -34 градуса, а през лятото там е дори и по-топло.

Това е така, защото Арктика се намира върху замръзнал океан, а Антарктика е огромен континент. Антарктика заема площ от около 14 млн. кв. км., което е два пъти повече от площта на Австралия и едно и половина повече от площта на Европа! Затова климатът на Южния полярен кръг е по-суров, отколкото този в Арктика. Освен това Арктика е цялата покрита с лед, а той отразява 95% от слънчевата светлина. И накрая, в студения климат на Арктика има област с високо атмосферно налягане и заради това там не могат да се образуват облаци и не падат валежи.
Антарктика е толкова студена, че снегът в някои части на континента никога не се топи. На него се намират почти 90% от световните запаси от лед, което е три четвърти от питейната вода на нашата планета.

Знаете ли, че Антарктида е единственият континент, който не принадлежи на нито една държава, а е континент за международно сътрудничество. Истинските стопани на континента са изследователите от различни страни. Антарктида няма коренно население и се намира под юрисдикцията на Антарктическия съюз, който изисква грижливо отношение към земята и нейните ресурси, а също така и използването им само за мирни научни цели.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град