зоокът

Начало | зоокът | Колкото и да е странно, учени твърдят, че слоновете намаляват парниковите газове докато се хранят

Колкото и да е странно, учени твърдят, че слоновете намаляват парниковите газове докато се хранят

Аз детето | 2019-07-30

Колкото и да е странно, учени твърдят, че слоновете намаляват парниковите газове докато се хранят

Слоновете са едни от най-уникалните животни! Не мислите ли? Само си представете колко са красиви и големи, и интересни. И въпреки че са наистина много силни, те са тревопасни и не вредят на никого. Всъщност се оказа, че дори помагат на цялата ни планета, даже и без реално да се стараят. Чудите се как ли? Много просто. Наскоро учени от американския университет в Сейнт Луис стигнаха до неочакван извод, а именно, че огромните сиви животни намаляват вредните емисии газ в атмосферата на планетата Земя и така помагат на света. Изводите са публикувани в списание „Nature Geoscience“, цитирани от БГНЕС.

По време на няколко експедиции биолозите са изучавали поведението на слоновете в различни райони на Централна Африка. „Открихме, че в ареалите на тези животни растат дървета с пищни корони, които образуват гъсти гори“, заяви участникът в експедицията професор Стивън Блейк. Дърветата поглъщат големи количества въглероден диоксид, с което допринасят за намаляването на парниковия ефект. Според учените важна роля в този процес имат и гигантските бозайници.

„Гъстата гора се образува от бавнорастящи дървета, които не предизвикват интереса на слоновете. Вместо тях животните се изхранват с бързорастящи растения, като по този начин освобождават пространство за техните „по-бавни“ конкуренти. След няколко години на това място може да се появи плътна зелена покривка“, обяснява професор Блейк.

Според оценките на биолозите за изкуственото отглеждане на подобни дървета без помощта на слоновете, хората ще трябва да харчат най-малко 43 милиарда долара и да чакат поне 50 години. „Хората харесват слоновете, но безжалостно ги унищожават. Ние трябва да опазим тези бозайници, защото те изпълняват важна задача: намаляват вредните газове. По тази причина ние трябва да променим нашето отношение към тях“, категоричен е професор Блейк.

Прочетете и още няколко интересни факта за удивителните създания:
Наистина ли слоновете се страхуват от мишки...
Защо слонът има хобот?
„Мамо, мамо, я кажи, колко слончето тежи?“
Слоновете се утешават един друг, когато са стресираниКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град