Инициативи

Начало | Инициативи | С жива мартеница и хоро Търговище стартира тридневен празник на мартеницата

С жива мартеница и хоро Търговище стартира тридневен празник на мартеницата

Аз детето | 2022-02-24

С жива мартеница и хоро Търговище стартира тридневен празник на мартеницата

Къщичката на Пижо и Пенда отвори за трета година врати в центъра на Търговище и в епицентъра на каскада от грандиозни празнични събития от 27 февруари до 1 март. Автор и инициатор на инициативата е Ивайло Христов, според когото мартеницата е най-българският обединяващ символ, с който се закичват всички етноси и хора от всички възрасти в България.

В тридневния артмаратон „Да посрещнем Марта 2022 – здрави и засмени“ са заявили участие десетки индивидуални изпълнители и състави от Търговище, Шумен, Омуртаг, Попово, Антоново, с. Драгоево, с. Имренчево и др., като на откритата сцена пред кметството в понеделник и вторник в ролята на жива мартеница ще влезе певицата Джина Иванова от „Трамвай №5“, която ще представи двата си нови албума „Този мой живот“ и „Сега ме обичай“, пише shumenonline.bg

За втори пореден път „Празник на мартеницата Търговище 2022 г.“ включва богата забавна и музикално-артистична програма в центъра на града, която тази година е три дни до Къщичката на Пижо и Пенда, където ще бъде показана „Изложба за Баба Марта под открито небе“. На нея се излагат всички детски рисунки от конкурса „Нарисувай Баба Марта 2022 г.“, като тази година се включиха освен деца от страната, но и от Република Северна Македония, бесарабски българчета от Украйна и Молдова. Картината победител от 2021 г. на Ида Вълкова, участничка в конкурса „България търси таланти“, е отпечатана на картичка с благотворителна цел – за възпитаниците на Център за специална образователна подкрепа в Търговище. Всеки може да се включи в благотворителната инициатива, като посети Къщичката на Пижо и Пенда, където има кът с творби на децата от ЦСОП – мартеници и картини.

Трите дни ще действа „Занаятчийница за мартеници“ с модератори известни творци, които с дошлите деца ще правят мартеници. Те ще участват в конкурса „Мартеница-хубавица“ за най-нестандартна мартеница. В Деня на самодееца – 1 март, ще бъдат наградени най-иновативните мартеници, като се очакват рекорди в олимпиадата за направа на супер мартеница 2022. В неделя – 27 февруари, празникът до кметството стартира с участие на състави, групи и изпълнители от региона. Програмата ще продължи 16 часа и включва Най-дългото „Мартенско хоро“, като участниците ще оформят дълга Жива Мартеница.

На 28 февруари и 1 март артистично-музикалната програма е от 17 ч. В нея ще участват състави и индивидуални изпълнители от Търговище, но през целия ден до Къщичката на Пижо и Пенда ще работи Занаятчийница за мартеници. Идеята е дошлите деца да участват в направата на рекордно голяма мартеница от нестандартни екоматериали – по брой на включилите се деца и размери. Специални гости на празника са жените от читалище „Надежда“ в преславското село Имренчево, които провеждат конкурс за старовремски мартеници и ще покажат най-добрите от тях. „Дефиле на мартеницата“, надиграване „Мартенска кръшна ръченица“ са някои от инициативите, организирани от Ивайло Христов от „Блян“ и Христо Станков от БАФЦ „Нестия“, като празникът е част от Националната кампания „Да запалим и съхраним огъня Български!“ на фондация „Бъдност за талантите на България“.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град