Инициативи

Начало | Инициативи | С парад на куклите и работилници за малки и големи започва Софийският куклен театрален салон

С парад на куклите и работилници за малки и големи започва Софийският куклен театрален салон

Аз детето | 2022-03-16

С парад на куклите и работилници за малки и големи започва Софийският куклен театрален салон

С „Парад на куклите“ ще бъде даден старт на традиционния Софийски куклен театрален салон. Събитието се организира от Столичен куклен театър и Съюза на артистите в България. Атрактивното мероприятие ще се проведе тази събота – 19 март, от 12:00 ч. на площадката пред салона на кукления театър на бул. „Янко Сакъзов“ № 19.

Освен церемонията по връчването на Националните награди ИКАР, всяка година програмата на Софийския театрален салон привлича зрителите с многобройни паралелни събития от сферата на кукленото изкуство, напомнят от Съюза на артистите в България (САБ). От Съюза на артистите насочват вниманието към две ателиета със свободен вход за деца и пораснали.

Първото ателие, с участието на Театър „Сириус“, ще се проведе на 19 и 20 март от 11:00 до 14:00 ч. в Дом на културата „Красно село“. В него могат да се включат както деца, така и техните родители, за да изработят свой собствен костюм и реквизит от специална хартия. На 20 март от 13:00 ч. в Столичния куклен театър, Салон „Гурко“, актьори ще запознаят деца и родители с механизмите на сцената, пространствата зад нея, ателиетата, в които се създават куклите и декорите за представленията.

Друго събитие, което ще бъде част от тазгодишната програма, е представянето на книгата „Десет куклени пиеси“ от Христина Стоилова и Мирослав Стоилов. Това ще се случи на 19 март от 18:00 ч. в Столичния куклен театър, Салон „Гурко“. Книгата е интересна не само за работещите в сферата на кукления театър, текстовете в нея разширяват обхвата с темата за непреходната значимост на произведенията на Андерсен, Джани Родари, Шарл Перо и Братя Грим. В изданието е поместен и осъвременен прочит на народните приказки „Юнакът и златната ябълка“, „Рибарят и златната рибка“, както и пиесите „Най-важното за Вазов“ от Мирослав Стоилов и „Защо мухата спря да плете“ от Христина Стоилова.

В богатата програма на Софийския куклен театрален салон ще се играят и представленията, номинирани за награда „Икар“ в категория „Куклен спектакъл“. На 19 март от 11:00 ч. и от 16:30 ч. ще бъде представен спектакълът на Куклен театър – Благоевград „Малката самовила“. А в неделя – 20 март, 11:00 ч. зрителите ще се срещнат с „Пипи Дългото чорапче“, спектакъл на Държавен куклен театър – Ямбол. На 20 март след края на представлението малки и големи ще могат да се включат в творческата работилница „Да си направим Пипи“, която ще водят актьори и художници от Столичен куклен театър. Събитието е с вход свободен, но с предварително записване на касата на театъра на ул. „Генерал Гурко“ №14, тел: 02 988 54 16.

Визията за Кукления софийски театрален салон през 2022 е вдъхновена от рисунката на 8-годишния Йоан Петров Стоянович от втори клас на училище „Света София“, с преподавател Христина Стоилова. Цветната творба на Йоан, чрез която той изобразява детски театрален спектакъл, е отличена сред 30 рисунки на други деца.

Софийският театрален салон е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2022 г., както и от Националния културен календар и се провежда с подкрепата на Министерството на културата и Министерството на туризма. Събитието се провежда с подкрепата на лично дарение от проф. дтн. инж. Цоло Вутов и благотворителната програма „Българските добродетели“ на Група ГЕОТЕХМИН.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град