Лаборатория

Начало | Лаборатория | С малко сол, щипка търпение и още няколко неща можеш да си направиш истинска цветна градинка от кристали

С малко сол, щипка търпение и още няколко неща можеш да си направиш истинска цветна градинка от кристали

Аз детето | 2019-02-13

С малко сол, щипка търпение и още няколко неща можеш да си направиш истинска цветна градинка от кристали

Ходили сте в музея „Земята и хората“ в София? Ние много обичаме от време на време да го посещаваме, защото там има купища интересни неща. Включително дори стари компютри, първите мобилни телефони и други подобни. Любими обаче са ни кристалите изкопани от различни части на планетата Земя. Те са толкова красиви и интересни. Могат да се намерят с всякакви цветове, размери, форми. Някои са блестящи и огромни, а други са почти прозрачни и много мънички. И макар, че всъщност не са диаманти, макар че често ни изглеждат така са възхитителни. Често учените ги наричат геоди. Отвън изглеждат като обикновени камъни, но щом бъдат разбити се вижда истинската им красота. Отвътре са пълни с истински цветни кристали. Повече за тях можете да прочетете като цъкнете тук! А сега за вас имаме едно чудесно предложение. Преди да започнем обаче ви съветваме да се въоръжите с търпение. Все пак най-красивите геоди се формират за милиони години.

Естествено вие няма да ги чакате милиони години – би било невъзможно, но няколко дни до седмица... и ще си имате истинска цветна градинка от красиви кристали. Готови ли сте вече? Тогава да започваме!

Ще ви трябват:

  • 5-6 средно големи камъка
  • 1 пакет розова хималайска сол на едри кристали
  • 2 гъби за миене
  • ножица
  • 3-4 цвята боя за храна (най-добре течна)
  • чаша топла вода
  • 2 супени лъжици сода
  • някаква тавичка в която мама не пече често неща

Ето и как да сътворите цялото чудо:

Първо нарежете гъбите за миене на парчета и ги поставете в тавата. Не е нужно да покривате цялото дъно, но поне половината е необходимо. После поставете камъните. Важно е да имате предвид, че ви трябват истински камъни – не някоя счупена плочка от тротоар, а истински камък. Ако такива не се намират навън можете да купите няколко по-големи от зоомагазина. Те обикновено се продават за дъното на аквариуми, но и на вас ще свършат работа.

Сега следва и интересната част. Посипете камъните с половината пакет сол. Отгоре добавете една чаша топла вода, а също и капки от любимия си цвят боя тук и там. Най-отгоре посипете с една супена лъжица сода и оставете така да престои 2 дни. Още на следващия би трябвало да забележите как по камъните се образува нещо странно – това са бъдещите ви геоди или кристалчета. На третия ден сипете и другата половина от пакета сол, още една чаша топла вода и още една супена лъжица сода. Добавете и още капки течна боя за храна. Може и от същия цвят, а може и други. Колкото повече боя сложите, толкова по-цветни ще бъдат кристалите ви накрая. Сега просто наблюдавайте и чакайте. Всеки ден те ще стават все по-големи и все по-цветни. Пълния си блясък ще достигнат след седмица! Красота!

Само помнете, че колкото са красиви, толкова са и чупливи. Това, което сте направили са едни от най-фините кристалчета и не бива да ги пипате, защото лесно се чупят!

Защо се получава така?

Камъните, които най-вероятно ще намерите съдържат в себе си определено количество доломит. Това накратко казано е седиментна карбонатна скала, изградена от минералите доломит (присъствие над 50 %) и калцит. Подобни скали, изцяло доломитни, се намират обикновено в океаните и топлите и влажни среди, като пещери и горещи извори. Затова там е пълно с подобни кристали. А при нас се получи чрез проста химическа реакция между солта, водата и доломита, който се вдигна нагоре, стана по-мек и заприлича на кристал. Удивително, нали?

Красиви кристали можете да си направите и по други начини:
Да си „отгледаш“ кристал от камък
Градина от кристали само за една нощ
Пиратско съкровище: от обикновени камъни направете истински кристали
Блестящи кристали – интересен геоложки експериментКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град