Лаборатория

Начало | Лаборатория | Кучето си в още един експеримент включете и интересно забавление за двама си направете!

Кучето си в още един експеримент включете и интересно забавление за двама си направете!

Аз детето | 2019-01-31

Кучето си в още един експеримент включете и интересно забавление за двама си направете!

Кучетата са обичайните домашни любимци на много хора по света. При това те не са просто животно, което се мотае из дома ви и ви забавлява понякога. Всеки, който има четириног лаещ домашен любимец знае, че само за няколко дни той се превръща в истински пълноправен член на семейството. Вече започвате не само да го обичате, но и да си говорите с него! В което естествено няма абсолютно нищо лошо! Домашните любимци са при нас, именно за да ни доставят любов и радост (наред с грижите, които изискват). А пък кучетата най-добре умеят това! За нас същото могат и пандите, но тъй като не можем да си имаме панда, радваме се и на кучетата. При все това, което казахме знаете ли, че можете заедно с най-добрия приятел на човека да си направите още един интересен експеримент. Той ще е забавен както за вас, така и за домашния любимец. Не си мислете, че той не обича да прави разни забавни и различни неща.

Все пак има и няколко условия – трябва да внимавате и да провеждате експериментите точно като истински учен – с пълна съсредоточеност и естествено да се съобразите с кучето си! Ако то не иска или не е в настроение да прави това точно сега – не го принуждавайте, друг път ще се появи удобен момент когато ще иска да се забавлява. Освен това имайте предвид, че по-малките кученца (до 1-2 години) са по-склонни на подобни забавления. Докато по-възрастните предпочитат спокойния и сериозен живот – също като хората. А сега е време за забавления!

Не е тайна за никого, че кучетата обичат някои миризми, от които на нас направо ни се гади. Вашето приятелче със сигурност неведнъж е намирало най-мръсното кътче в парка и се е овъргалвало с удоволствие там, почти като прасе в кочина. Всъщност кучето просто се опитва да познае миризмата, но го прави малко по-различно от нас. То трябва да е много близо до миризмата, за да може мозъкът му да я разпознае. Това пък е така, защото кучетата могат да различават и усещат много повече миризми от нас. Ние имаме усещането за около 5 милиона миризми, а кучетата – 300 милиона. И въпреки това дори и тези четириноги приятели си имат любима миризма сред всички тези милиони. Чудите ли се коя е тя? Лесно можете да разберете с един забавен опит!

Ще ви трябват 4 еднакви панички или купички, пълни с вода и 4 неща за мирисане. Можете да използвате мента, вода за уста, кетчуп, джинджифил или друга силна подправка, ванилия или други подобни миришещи неща за които се сетите, както и малко фолио за печене.

Във всяка купичка поставете малко от миризливото нещо и разбъркайте, за да може водата да попие миризмата. След това покрийте купичката с фолио и направете в него малки дупки с помощта на игла, ножица или дори химикалка. Целта е кучето да усети само миризмата, но не и да се опита да яде или пие нещото, което то несъмнено ще направи, особено ако миризмата му хареса. Но няма да е добра идея. Затова фолиото е задължително. После наредете купичките на известно разстояние една от друга, но да са в права редица. После пуснете кучето си! То отначало може малко да се суети, но след няколко минути със сигурност ще започне да души купичките. А вие гледайте – тази при която се върне най-много пъти или се задържи най-дълго му е най-интересна и любима.

Нещо интересно за кучешкото обоняние

Когато кучето усети някакъв нов полъх, то подушва миризмата и се превръща в идеалния „робот“ за усещане на миризми, благодарение на удивителния си нос. Носът на всяко куче има специален „джоб“, наречен обонятелна вдлъбнатина, която е отделена от останалата част на носа му с тънка кост. Той може да съхранява въздух в тази кухина, докато кучето продължава да вдишва и издишва нормално, което му дава повече време да интерпретира миризмата. И ако иска повече от същата миризма? Погледнете отблизо носа на кучето си. То има две големи ноздри с процепи по страните. Въздухът преминава в кръглата част и излиза през процепите. По този начин издишаният въздух не пречи на входящите миризми.

Снимка: Matthew Rakola

Опитайте още един експеримент с кучешки лапи! Много е забавен!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град