Лаборатория

Начало | Лаборатория | Фойерверки в буркан си направете и всички изненадайте

Фойерверки в буркан си направете и всички изненадайте

Аз детето | 2018-12-30

Фойерверки в буркан си направете и всички изненадайте

Каквото и да си говорим, всеки обича фойерверките и те са любима част от новогодишния празник на всички хора по света. Всъщност фойерверки се пускат по най-различни поводи, но най-често точно в първата минута на новата година. И няма нищо чудно в това – те са шумни, шарени, огромни и много красиви, когато се пуснат в небето. А какъв по-добър начин да отбележиш началото на нещо важно! Често обаче не можем ей така просто да си ги пускаме сами у дома. Те изискват не само много пространство, но също и доста опит с подобни неща! За сметка на това обаче вие можете ей сега и със съвсем малко материали да си направите свой собствени фойерверки в буркан. Вярно – няма да се разпростират навсякъде над вас и да се чуват шумни гърмежи, но си остават все така шарени и красиви. При това най-хубавото е, че можете да си ги пускате съвсем сами! Те ще очароват по-малките ви братя и сестри, а също и възрастните, макар и да не го издадат. Да не говорим пък колко подходящи са за домашни любимци. Честно ви казваме – нашата котка не спря да ги зяпа през цялото време с огромен интерес. Дори се опита да ги хване, но като си потопи лапата в буркана и се стресна – беше доста забавно! Освен това зад цялото нещо се крие и малко наука и можете да обясните на всички точно каква и толкова да ги учудите, че нищо чудно да забравят въобще за настъпването на новата година!

Вече сте готови? Тогава ще ви трябват прозрачен буркан, топла вода, вилица, купичка, 2-3 супени лъжици олио или зехтин и течна боя за храна с няколко цвята. Ние си избрахме червена, жълта, зелена и синя – стана доста празнично.

Ето и какво точно трябва да направите:

Първо напълнете половината буркан с топла вода. Не е нужно да я топлите специално – просто сипете топла от чешмата. После оставете буркана за малко настрани и в купичката капнете по 3-4 капки боя от всеки цвят, като нека всеки цвят да е на различно място и на известно разстояние от другия, но в същото време и капките от един и същи цвят да са на разстояние една от друга. Не е сложно и знаем, че го схванахте още преди да сме довършили. След това просто сипете и 2-3 супени лъжици зехтин при боята и разбъркайте съвсем леко с вилица. Много малко!

Накрая се пригответе и за лични ваши фойерверки! Изсипете мазнината в буркана с водата и наблюдавайте. Отначало няма да стане нищо, но след няколко секунди боята ще започне да се движи насам-натам из буркана, цветовете да се смесват и да се разстилат като истински фойерверки. Красиво е, нали? И не забравяйте да го покажете и на домашния си любимец – нека все пак и животинчето да разбере веднъж нещо от тая Нова година!

А знаете ли защо се получава такъв ефект?

Много просто – боите за храна се разтварят и оцветяват много неща, но не и мазнината. От друга страна пък тя е по-плътна от водата и затова не се смесва с нея. Това пък кара боята за храна да се разстила във водата, което изглежда като мънички фойерверки!

В буркан можете да си направите също:
Облак в буркан – лесно и интересно
Буркан с дъга – нещо красиво и подходящо за украса
Снежна буря в буркан спретнете и без думи всички оставете
Експресионизъм в буркан: забавно рисуване за всеки от 3 до 93



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град