Лаборатория

Начало | Лаборатория | Сламката, която си играеше с водата

Сламката, която си играеше с водата

Аз детето | 2019-04-01

Сламката, която си играеше с водата

Кое е любимото ви нещо, когато времето се стопли и лъчите на слънцето започнат да галят земята и да оставят приятни топли ласки по кожата ви? Яденето на сладолед ли? Надявахме се отговорът ви да е друг, но нищо – сладоледът също е едно от най-вкусните неща. Но все пак какво ще кажете за играта с вода? Не е ли водата най-приятното нещо с което да се забавляваш? Плуването в басейна, пръскането на приятелчетата или дори родителите, които се разхождат по края му, докато вие сте вътре, хвърлянето на водни балони или пък просто пръскането с водни пистолети пред блока или в близкия парк. Какво да кажем пък за почивката на плажа край морето – водата е просто невероятна. Подозирате ли обаче, че и сламките също обичат да си играят с вода – разбира се, че не подозирате. Все пак те са просто... ами сламки... И въпреки това, те също обичат да се забавляват с водата и докато го правят вие можете да си направите един чуден опит и да видите налягането в действие. Питате се какво е налягане? Първо вижте, пък след това ще обясним и ще разберете всичко.

Вземете две чаши, като едната напълните с вода до половината, ще ви трябва също и сламка с розов цвят, защото те най-много обичат игрите. Шегуваме се – каквато и да е сламка ще ви свърши работа!

Потопете сламката в чашата с вода и смукнете малко от нея, дори може и да си пийнете, за да сте сигурни, че в сламката ще остане вода. След като обаче махнете устата си от отвора – много бързо, ама веднага го запушете с пръст, иначе няма да се получи. Сламките харесват игрите с вода да започват веднага, също като малките деца, нали? После докато все още държите отворчето внимателно вдигнете сламката и я поставете в другата празна чаша. После махнете пръста си! Какво се случва? Ха – чашата ще се напълни с малко количество вода, ама откъде е дошла тя и защо, когато държахте пръста си отгоре, не изтичаше. Все пак би трябвало, защото не сте запушили сламката от всяка страна! Имало е откъде водата да изтече, но не е станало! Защо?

Много просто – наблюдавали сте налягане в действие! То е навсякъде около нас! Налягането е физична величина, характеризираща големината на натиска (нормалната съставяща на силата), който действа върху единица площ. Има различни видове – атмосферно, хидростатично... В нашия случай, когато всмуквате вода от сламката отнемате част от налягането вътре в нея, което идва от въздуха, който също отнемате. Това прави налягането в сламката по-ниско от налягането извън нея. Това кара водата в нея да се задържи, особено, когато запушите отвора с пръст и не позволявате на въздуха да се върне в сламката отново.

Толкова е просто, но така интересно. А знаете ли още колко по-интересно е атмосферното налягане? За него можете да прочетете тук!

Снимка на U. Leone от PixabayКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град