Лаборатория

Начало | Лаборатория | Жадната чаша

Жадната чаша

Аз детето | 2019-02-06

Жадната чаша

Както всички със сигурност знаете водата е жизнено важна за всички живи организми, в това число и за нас хората. Но дали ще повярвате, ако ви кажем, че чашите също пият вода? Не? Тогава направете този експеримент и ще видите, че говорим сериозно.

Ще са ви необходими:
прозрачна чаша
чиния
3 кубчета лед
вода
темперни или водни бои, а може и боя за яйца
тенджера
чаена лъжичка сол

Как се прави:
Напълнете тенджерата с топла вода и поставете в нея чашата, но знайте, че за да е успешен експеримента чашата трябва да е изцяло покрита от водата. След това оставете тенджерата настрани, трябва да остане така за няколко минути. През това време вземете чинията, сложете кубчетата лед в нея, поръсете ги със солта, сложете малко боя отгоре и няколко капки студена вода. Изчакайте докато ледът се стопи, това може да отнеме известно време, така че трябва да имате малко търпение. След като ледът се е стопил и в чинията се е образувала цветна локвичка е време да дадете на чашата да пие вода. Извадете я от тенджерата и я сложете в цветната вода, но с отвора надолу и гледайте какво става... Пие вода нали?

Защо се получава така:
Чашата се е затоплила от топлата вода, докато е стояла в тенджерата. Когато я извадите от там, в чашата нахлува въздух. Той също се загрява в още топлата чаша. В момента, в който поставите чашата в ледената вода, въздухът в нея се охлажда. И понеже, както ви е известно, студеният въздух заема по-малко място от топлия той се свива в обърнатата чаша. Но тъй като през отвора й не може да навлезе въздух отвън, вместо него към вътрешността на чашата влиза цветната вода.

Вижте още:
Изчезващата чаша
Плаващата чаша – интересен фокус за напреднали магьосници
Лава в чашаКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град