География

Начало | География | Знаете ли какво е геода?

Знаете ли какво е геода?

Аз детето | 2024-02-13

Знаете ли какво е геода?

Кърджали, Момчилград и Хасково имат много общо с Индиана, Айова, Мисури, Кентъки и Юта, а също и с Бразилия, Намибия и Мексико. Не ни ли вярвате? Тогава сега ще се убедите. При всички тях или по-скоро под всички тези земи има заровени скрити съкровища. Е, не са точно съкровища като пълно ковчеже със злато или диаманти, или някакви вълшебни монети, но пък е доста красиво. Ако сте ходили някога в музея Земята и хората и вие сте виждали тези красоти. Ако пък майка ви или баба ви се интересува супер много от зодии може дори да ви е купувала нещо от тях. Тези съкровища имат различни размери, някои от тях са големи колкото орех, а други са като топка за футбол. Отвън изглеждат като обикновени камъни, но щом бъдат разбити се вижда истинската им красота. Отвътре са пълни с истински цветни кристали. И ако все още не сте разбрали: това е то геода!

Геодите са най-често сферични или елипсовидни скали, които са кухи отвътре, но стените им са пълни с кристали. Самото им име идва от гръцката дума „geodies“, което означава „земеподобен“. Тези уникални скали могат да се формират по най-различни начини, но при всички случаи този процес трае милиони години. При вулканичните геоди всичко започва с мехурчета, но разбира се те могат да се образуват и без вулкани. Могат да започнат като дупки изкопани от животни, кални наноси или дори корени на дървета. С течение на времето въздухът, животните, калта или дървесните корени създават кухини в скалата, докато външните ръбове се втвърдяват в сферична форма. Тогава истинската научна магия се случва, когато подземните води започват да текат наоколо и през тази кухина. Подземните води носят със себе си разнообразие от минерали. Тези минерали, като например кварц, аметист и калцит, се носят заедно с водата и след това се „залепват“ по стените на кухината. Това, както вече казахме, става в продължение на хиляди и милиони години и сещате ли се какъв е резултатът от този процес? Образуването на така известните ни цветни минерали.

Знаехте ли, че също като пръстовите ви отпечатъци всяка геода е уникална, защото има уникален състав от минерали? Тези красиви „камъни“ се различават по отношение на всичко: размера си, образуването си и цветовете. Някои от най-ценните геоди са онези, които имат черни калцити или кристали аметист и в действителност могат да бъдат намерени по целия свят. Има обаче такива области, които ви изредихме в началото, които осигуряват повече условия за образуването на повече от тези красоти!

Знаете ли за какво се използват те? За правене на бижута, вази, чаши и какво ли още не. Всичко, което съдържа уникални блестящи камъчета всъщност е направено от геода.

Още невероятно красиви геоди можете да разгледате в нашия фотопоглед.



Коментари
1 коментар

Георги , ,

Публикувано на 06.09.2021

Интересно!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град